MASURARE LUNGIME TELOMERI

MASURARE LUNGIME TELOMERI 

 

   Telomerele sunt structurile terminale ale cromozomilor, alcătuite din sute sau chiar mii de copii ale unui hexanucleotid ( TTAGGG). La fiecare diviziune a unei celule diferenţiate, structura telomerazică terminală a cromozomilor se scurtează cu 50 -100 de perechi de baze.Acest fenomen a fost foarte clar demonstrat pentru fibroblaştii şi limfocitele oamenilor vârstici.

         În celulele stem, prezenţa telomerazei, o ADN polimerază ARN dependentă care sintetizează hexanucleotidul telomerelor  terminale ale cromozomilor, asigură că scurtarea acestora în timpul diviziunii celulare să nu se producă.

       În celulele diferenţiate, datorită absenţei enzimei polimerizante – telomeraza, structurile telomerazice terminale cromozomice se scurtează la fiecare diviziune. În celulele bătrâne, pierderea structurilor telomerazice terminale cromozomiale dincolo de o anumită limită minimă face imposibilă diviziunea celulelor.

       În celulele canceroase, enzima polimerizantă- telomeraza, este reactivată şi celulele se pot divide indefinit ( cu condiţia să se afle într-un mediu adecvat) .

       În concordanţă cu teoria telomerazelor, organismul îmbătrâneşte pentru că celulele îşi pierd capacitatea de a se divide. 

 Masurarea lungimii telomerilor este o tehnologie  foarete recenta si sofisticata . Cunoscand lungimea reala a telomerilor la un individ , vom putea extrapola date referitoare la varsta sa biologica si la speranta sa  de viata.

 Telomerii scurti sunt asociati cu multe dintre bolile legate de varsta precum: bolile cardiovascualre, bolilele neurodegenerative, diabetul,  infertilitatea,  bolile infectioase, cancerul.

Masurarea lungimii telomerilor si compararea varstei biologice cu varsta cronologica  se constitue intr-un argument stiintific pentru decizia de a urma un stil de viata care sa permita o viata mai lunga si mai sanatoasa dar si pentru a decide terapiile cu activatori de telomeraza  care vizeaza reconstruirea lungimii  telomerilor si pe cale de consecinta a intineririi si a cresterii sperantei de viata a uni individ.

Cea mai eficienta tehnica de masurare a lungimii telomerilor este tehnica TAT care utilizeaza microscopia confocala si algoritmi matematici complexi pentru a capta si calcula lungimea telomerilor  din interiorul nucleilor  celulelor vii.

 

 

 

 

INFORMARE

  • Incepand cu 15 mai 2020, cabinetul medical isi reia activitatea in totalitate, pentru consultatii si proceduri. Pacientii care nu se pot deplasa la sediul nostru au in continuare disponibila varianta de consultatii online.

    Mai multe detalii la nr.: 0722.55.37.34

  • *Nota: Cazurile care au fost in strainatate in ultima luna, prezinta infectii respiratorii, au temperatura sau au fost Covid pozitiv in ultimele 4 saptamani vor fi consultati DOAR online.