Medic, profesor, scriitor de lucrari stiintifice si, recent, creatorul unei game de cosmetice medicale (Deuteria Lux), disponibila exclusiv in farmaciile Help Net: Ioan Nedelcu este unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati specialisti dermatologi romani, cu peste 30 de ani de experienta in domeniu. 

1. Care este diferenta intre cosmeticele anti-age si antirid?

Cosmeticele anti-age contin substante care incetinesc procesul de imbatranire cutanata, distrugerea celulelor pielii prin stresul oxidativ si prin stilul de viata, dar, in acelasi timp, previn degradarea prematura a colagenului,  a fibrelor elastice si a acidului hialuronic din piele. Cosmeticele antirid contin substante care relaxeaza musculatura cutanata superficiala, responsabila pentru dezvoltarea ridurilor de expresie, substante intens hidratante, care anuleaza deshidratarea pielii, cauza ridurilor superficiale  zise “ de deshidratare” , dar si substante care sporesc sinteza de colagen, acid hialuronic si de fibre elastice in profunzimea pielii.

 
2. Cosmeticele care sunt deopotriva antirid si anti-age, sunt mai eficiente?
Cosmeticele care sunt in acelasi timp antirid si anti-age sunt superioare, ele continand principii active din cele doua tipuri deja discutate. In ultimul timp, tendinta in cosmetologie este de a se produce creme antirid anti-age  din doua motive: eficienta lor sporita si dubla actiune anti-age si antirid a multor dintre principiile lor active. Un bun exemplu este crema antirid antiimbatranire cutanata Deuteria Lux, care imbina principiul activ asemanator cu cel din veninul de vipera de templu, care  blocheaza cu 82% contactia musculara cutanata, cu extracte din microalge care sporesc cu 67% sinteza  de colagen, reducand cu 46% viteza de moarte a fibroblastilor cutanati. 
 
3. Exista contraindicatii pentru aceste produse: de exemplu, unui ten de 30 de ani ii dauneaza produse de ingrijire pentru 45 de ani?
 
Problema nu se pune in termeni de varsta, ci de cat de importanta este imbatranirea si ridarea cutanata. In general, se considera ca varsta este un factor foarte important de imbatranire cutanata. In realitate, mai important este bagajul genetic al fiecaruia si, mai ales, stilul de viata, care daca este nepotrivit, poate epuiza mai rapid rezervele biologice de lupta naturala antiimbatranire si antirid. Ideea este ca o crema antirid antiimbatranire cutanata poate si trebuie sa fie folosita din momentul in care incep sa apara primele riduri.
 
4. Exista anumite obiceiuri care pot mentine tineretea pielii sau dimpotriva. Ni le puteti enumera pe cele mai importante – BUNE si RELE. 
 
Stilul de viata, adica expunerea la factori fizici – frig, umezeala, caldura excesiva, radiatii solare, poluantii de oras, fumatul, alcoolul, dieta bogata in grasimi, uleiuri si in carne (mai ales cea de porc) incalzite la peste 100 grade Celsius sunt doar cateva dintre obiceiurile rele. Folosirea protectiei fata de factorii fizici agresivi (in special contra soarelui care distruge colagenul, proteina structurala a pielii), somnul (vital pentru regenerarea celulara pe timpul noptii) si dietele echilibrate in principii nutritive, sunt esentiale pentru incetinirea vitezei de imbatranire. La aceasta se adauga utilizarea de produse cosmetice de calitate, adecvate tipului de ten pe care il detinem din nastere.
5. Ce se intampla de fapt in celulele noastre. Cum ne imbatraneste pielea, ce se pierde?
Un raspuns complet la aceasta intrebare nu exista. Se considera ca fiecare om are o anumita determinare genetica, care va influenta viteza de imbatranire cronologica, dar si stilul de viata are un rol hotarator. Per ansamblu, in timpul imbatranirii, se reduce si se disloca grasimea fetei, se reduce masa musculara si au loc resorbtii osoase, care vor modifica aspectul tanar al tenului. In plus, numarul si calitatea celulelor care compun pielea scade deoarece acestea pierd din colagen, fibre elastice,  acid hialuronic, ceramide si apa. Solutia este realimentarea organismului cu ajutorul cosmeticelor bogate in aceste ingrediente, asa cum sunt cele din gama Deuteria Lux, sustinuta desigur de modificari benefice ale stilului de viata.
 
6. Un ten matur are nevoi specifice. Care ar fi cele mai importante?
Un ten  matur poate fi un ten normal, un ten uscat, un ten sensibil sau un ten sensibil-uscat. Fiecare dintre aceste tipuri de ten matur are nevoi specifice. Un ten matur normal va beneficia de emulsie demachianta, lotiune tonica si de crema de zi din gama de ten normal. Daca au  aparut  riduri fine se va adauga o crema hidratanta, de preferinta din gama de ten sensibil, cuplata seara cu o crema de noapte hranitoare si regeneratoare. Daca au inceput sa apara si riduri de expresie, este momentul sa se adauge o crema antirid antimbatranire cutanata, “asortata” cu o crema de contur ochi; si /sau daca au aparut si cearcanele, este indicata o crema anticearcan. Tenul matur va beneficia, in cel mai inalt grad, de cremele de gomaj, care de cel putin doua ori pe saptamana vor produce o curatare profunda a tenului, cu indepartarea celulelor moarte si a impuritatilor, favorizand astfel regenerarea cutanata.

7. De la ce varsta trebuie sa folosim produse pentru regenerare celulara?
Nu varsta cere utilizarea de produse regeneratoare, ci gradul de alterare cutanata, determinat de predispozitia genetica si de stilul de viata.
 
8. In privinta celulitei, un alt cosmar al femeilor,  ce sfaturi ne puteti oferi?
 
Cu toate ca, de obicei, celulita este asociata cu obezitatea, nu este nici o legatura intre cele doua afec­tiuni. Celulita este o tulburare a circulatiei limfatice, care este in principiu determinata de hormonii feminini si de anumite particularitati de structura anatomi­ca ale pielii.
Exista desigur si alte “ajutoare”: alimentatia, sedentarismul, anticonceptionalele, chiar si tocurile inalte si hainele foarte stramte. Solutia sta in revizuirea stilului de viata, in care sa fie inclus si masajul energic, de doua ori pe zi, efectuat cu miscari circulare si cu presiune de apasare mai mare urcand spre partea de sus a zonei de tratat pentru a stimula drenajul limfatic. Pentru rezultate mai bune, recomandate sunt cremele care reduc celulita si au in acelasi efect de tonifiere si de slabire (precum crema specifica din gama Deuteria Lux).  
 
 
Prof.  Dr. Ioan Nedelcu
Medic primar dermatolog
Membru al Academiei Americane de Dermatologie