CE ESTE OZONOTERAPIA ?

Ozonoterapia este o tehnica  medicala de tratament , efectuata de medicii antrenati in acest domeniu,   in cadrul careia medicamentul  utilizat   este  OZONUL  MEDICAL

 CE ESTE OZONUL ?

           Ozonul este un gaz, descoperit in 1840 chimistul german Christian Friedrich Schonbein.

          Ozonul este o molécula chimica alcatuita din 3 atomi de Oxigen = oxigen triatomic.

          Pentru ca cei 3 atomi de oxigen sa fie fortati sa alcatuiasca o molécula este necesara o cantitate mare de energie, de 142 KJ . Aceasta energie este eliberata in mediul inconjurator cand molécula de ozon se descompune in atomi de Oxigen.

        Cantitatea mare de energie eliberata de molécula de ozon permite producerea unor reactii biochimice si transformari fízico-energetice care stau la baza efectelor biologice benefice ale ozonoterapiei.

          NOTA: Se stie ca organismele vii traiesc  prin respiratie, adica prin arderea  pricipiilor alimentare aduse  prin mancare  in focul oxigenului adus pe cale respiratorie. Atunci cand cantitatea de oxigen care ajunge la un tesut sau celula vie scade, activitatea sa metabolica este deficitara , vitalitatea scade, regenerarea metabolica si structurala o componentelor celualre si tisulare diminua si apare starea de boala .

            Plusul de  Oxigen rezultat in tesuturile vii  prin descompunera Ozonului medical administrat terapeutic va genera  efecte biologice importante:

–          va creste randamentul metabolismelor,

–           sporeste viatlitatea tisulara si celulara;

–          ve creste productia de energie locala;

–          va stimula sistemele de aparare si de detoxifiere;

–          va induce cresterea  cantitati de substnte biologic active din  celulele imunocompetente ( interferoni, interleukine, factori de crestere, factori  comunicare intercelulara si regenerare tisulara;

–          va intensifica productia de  factorii de distructie a celulelor tumorale si va stimula activitatea celulelor dotate cu capacitatea naturala de a distruge celulele tumorale ( celulele NK= Natural Killing);

–           si nu in ultimul rand , va creste capacitatea organismului de a distruge agentii agresori biologici  din mediul inconjurator care il infecteaza si omoara (bacterii, virusuri , ciuperci) .

 CE ESTE OZONUL MEDICAL?

           OZONUL MEDICAL  este un medicament cu formula chimica, actiuni farmacologice si efecte biologice bine definite . 

          Ca oricare alt medicament, Ozonul medical are un numar de indicatii terapeutice bine definite. 

          Pentru fiecare boala pentru care este indicat, Ozonul medical  are doze zilnice, doze totale,  ritmul de administrare si mai ales caile de administrare bine definite.

           OZONUL MEDICAL, din punct de vedere chimic , este un  amestec alcatuit din Oxigen pur medicinal si Ozon pur medicinal, in cadrul caruia concentratia ozonului variaza, in functie de boala, de calea de administreare si de scopul terapeutic urmarit, intre concentratia de 1 si100 micrograme / ml. 

               NOTA : Spre deosebire de alte medicamente care se pot cumpara de la farmacie, Ozonul medical NU se poate cumpara de la farmacie, deoarece molecula de Ozon medical are o durata de viata scurta. Molecula  de Ozon , adica de “ oxigen triatomic” , isi exercita efectele biologice tocmai gratie capacitatii sale de a se descompune rapid in cei 3 atomi de oxigen componenti, cu eliberarea energiei continute si generarea de efecte metabolice importante gratie atat enetgiei aduse in organism cat si plusului de oxigen ajuns la tesuturi si celule.

             Spre deosebire de alte medicamente Ozonul  medical trebuie sa fie preparat de catre medic in sala de tratament.

            Primul generator de ozon a fost construit in 1896, de celebrul si genialul inventator Nikola Tesla .

             Astazi , generatoarele de ozon medical sunt foarte sofisticate, permitand obtinerea ozonului pur medical din si  in amestec cu Oxigen pur medical in concentartiile   si dozele dorite si necesare pentru fiecare boala , in deplina siguranta si conditii de sterilitate.

 Generatorui   de Ozon Medical OZONOSAN ALPHA PLUS,  produs in Germania , 2014

 Ozonoterapia in  Dermatologie

OZONOSAN ALPHA PLUS

     Este cel mai complet, sigur  si sofisticat generator de ozon medical si  de producere de apa ozonizata.

        Permite varierea concentratiei de ozon intre 1 si 100 micrograme pe ml, avand un dozaj extrem de précis. Este foarte sigur in exploatare si tratamente fiind prevazut cu sisteme sofisticate de  de control  a productiei si concentratiei de ozon precum si cu dispozitive cu catalizator care permit  distrugerea  ozonului produs in exces si/sau neutilizat.

Ozonul Medical produs de generatorul de ozon Ozonosan Alpha Plus  este folosit pentru terapia tuturor suferintelor si bolilor care au indicatie  pentru terapia cu Ozon

 CARE SUNT ACTIUNILE FARMACOLOGICE ALE OZONULUI MEDICAL

 Efectele farmacologice ale ozonului medical depind de concentratie de ozon administrata:

 a)- concentratiile de  ozon  intre  80-100micrograme/ml  exercita un puternic efect citotoxic  foarte util pentru dezinfectarea rapida a ranilor si in special a ulcerelor cronice de gamba, ulcerelor diabetice precum si a ranilor chirurgicale sau nechirurgicale cu tendinta redusa la vindecare.

b)- concentratii de  ozone inte 1- 40 microgram/ml (  cu optimum intre  10 si 30 micrograme /ml)  exercita un  foarte puternic efect biostimulant si cicatrizant  foarte util pentru regenerarea tisulara in general si in speciel pentru vindecarea ranilor .

 Efectele farmacologice bio stimulante ale concentratiilor mici de ozon: 

 1-antioxidant:

          a)-protejeaza celulele de stress-ul oxiadtiv prin suprareglarae sistemului antioxidant enzymatic ( Superoxyd dismutaza, Catalaza, Glutation oxiadaza , Glutation – S transfer-reductaza, Glucozo -6-fosfat dehidrogenaza (Leon, Bocci 1998-2005;  Peralta 1999).

           Prin efectul antioxidant ozonul execita o puternica actiune antiinflamatoare si antidureroasa.

           b)- intefera cu sistemul antioxidant neenzimatic – Vitamia C si Vitamina E

 NOTA: Oxidarea structurilor celulare si tisulatre prin radicalii superoxid rezultati din metabolism  genereaza efecte negative:

         – altereaza informatia genetica prin deteriorarea ADN –ului nuclear cu aparitie de  variate forme de cancer;

         – altereaza ADN-ul mitocondrial cu aparitia de  de boli matabolice cum ar fi diabetul zaharat de tip II;

         – oxideaza macromoleculele functionale si structurale din celula  cu generarea de boli dismetabolice;

         – genereaza celule cu defecte care prin acumulare  vor contribui la imbatrainirea  tisulara, moarte celulara, aparitia bolilor degenerative legate de  varsta precum:angiopatii, ateroscleroza, boli inflamatorii cronicecum ar fi cele reumatismale, diferite forme de camncere, degenerescenta maculara oculara legata de varsta

 2-Formeaza peroxizi ( ozonoperoxizi) in sange( plasma) si cu componentele membranelor celulare (fosfolipidele).

         Peroxizii formati in celule dupa terapia cu ozon sunt responsabili  de efectele biologice ale ozonului pe celule . Acesti ozonoperoxizi joaca rol de mesager celular secundar  migrand in nucleul celulelor  si determinand actiuni biologice majore:

             a)-ozonoperoxizii inflenteaza metabolismul celular cu cresterea productiei de energie, (creste sinteza de  2,3-Diphospho Glyceryl si de Adenosine triphosphate (ATP)( Hoffman, Viebahn 2002)

             b)-ozonoperoxizii activeaza   celulele  imunocompetente ( limfocite, mononucleare, eozinofile, celule NK). Ozonoperoxizii  migreaza in nucleul celular unde activeaz factorul nuclear NFkB care va induce sinteza si eliberarea de  substante  biologic active numite cytokine astfel ( Bocci 1990-2005):

     – Interferon alpha, beta and gamma

     – Interleukins : IL1b,2,4,6,8 and 10

     – Tumor necrosis factor (TNF-alpha)

     – Transforming Growth Factor beta 1  ( TGF beta 1)

     – Granulocyte Macrophages Colony-Stimulating Factor (GM-CSF)

    NOTA 1:Efectele   citokinelor  produse  de  ozone sunt de cea mai mare importanta pentru organism :

interferonii:-  exercita  activitate  antivirala directa si blocheaza replicarea

                       ( multiplicarea)  virusurilor in celule ;

 

interferonii  (ITF )+ interleukinele 2(IL2) + factorul de necroza tumorala alfa   ( TNF-alpha) activeaza limfocitele T (CD8), macrofagele, neutrofilele, eozinofilele , celelele Natural Killer ( NK) si celulelele care exercita citotoxicitatea  dependenta de anticorpi ( Tc) , sa omoare celulele infectate cu virusuri ca si celulele canceroase si elimina bacteriile si mparazitii din organism.

 

NOTA 2: recent ( Wentworth in 2002; Lerner si Eschenmoser in 2003) s-a  demonstrat ca celulele albe cu nuclei polilobati ( polimorfonuclearele) care sunt dotate cu capacitatea de  a omora  microbii in prezenta anticorpilor specifici isi exercita  actiunea printr-un mecanism care presupune sinteza fiziologica locala de OZON  prin asa numita “ cale de oxidare a apei”

                c)-  ozonoperozxizii au efect anti canceros. Weitzel (1961)  a aratat, initial,  ca o categorie speciala de ozonoperozizii – hydroxyalkylhydroperoxides  au efect inhibitor pe ascita carcinomatoasa a soarecelui   iar apoi a aratata ca dintre 50 diferiti  peroxizi cu effect de inhibitie a cresteruii tumorale , dihydroymethylperoxid-ul   cu un efect de inhibare a cresterii celuleleor tumorale de  90%  a fost cel mai puternic peoxid cu actiune anticanceroasa

 3-Ozonul modifica proprietatile sangelui si hematiilor:

 -imbunatateste calitatile de curgere ( reologice ) ale sangelui permitand o mai buna irigare a tesuturilor

 – imbunatateste flexibilitatea si metabolismul energetic al  hematiilor (Bukley 1975, Washuttl &Viebahn 1992) care se vor putea strecura mai usor prib cele mai stramte si sinuoase capialre= imbunatateste aportul de oxigen la celule

  – imbunatateste curba de disociere a  hemoglobinei  deplasand raportul hemoglobina oxigenata per hemoglobine neoxigenata in favoarea  hemoglobinei neoxigenate  (HbO/Hb), adica, sub influenta ozonului,  hematiile vor lasa mai mult oxigen in tesuturi imbunatatindu-le performantele metabolice, vitalitatea , capacitatea de regenerare si aparare .

    4- Ozoul inhiba agregarea trombocitelor facand sangele  mai putin coagulabil pe peretele vascular .( Shinriki et al. 1997) .

        5- Ozonoterapia cu doze joase de ozon regleaza productia de capilare noi

 ( angiogeneza) ( Batakat et al.2004)

 NOTA: Este posibil ca inhibitia agregarii plachetare  si reglarea angiogenezei sub actiunea ozonului sa joace un rol  in rezultatele clinice bune obtinute cu ozonoterapie in bolile vaselor sanguine.

 CARE SUNT EFECTELE BIOLOGICE ALE OZONULUI MEDICAL

 1-      Actiune bactericida, virucida, fungicida = utile in dezinfectia rapida dar si in tratamentul infectiilor cutanate, vaginale , stomatologice , hepatita B si C

2-      Favorizeaza vindecarea plagilor si regenerarea tisulara

3-      Efect Imunostimulant

4-      Actiune antiadureroasa rapida = anuleaza rapid manifestaruile dureroas articulare, musculare, ligamentare

5-      Efectant inflamator

6-      Actiune miorelaxanat

7-      Reduce edemele inflamatorii

8-      Efect revitalizant si de crestere a starii de bine

9-      Efecte detoxifiante

10-  Amelioreaza metabolismele energetice ( efecte benefice in diabetul de tip II) si sporeste performantele fizice si intelectuale

 CARE SUNT CAILE DE ADMINISTRE ALE OZONULUI MEDICAL

 Se diferentiaza 3 forme  de aplicare a ozonoterapiei

a)- ozonoterapia sistemica :

      – Autohemoterapia majora ( cu sange propriu recoltat in cantitate mare – peste 100ml-dintr-o  vena  proprie , ozonizat si reperfuzat pe aceeasi vena)

      – Autohemoterapia minora ( cu cantitati mici de sange  de 3-5ml ozonizat si  injectat in muschii  fesei

       – Insuflatii intrarectale de ozon medicinal

b)- ozonoterapia topica ( locala)

       – injectre intracutanata

       – injectare peri si/sau intra articulara

       – irigatii transcutanate sub saci de plastic rezistenti la ozon

       – insuflatii vaginale

       – aplicatii locale de apa ozonizata, uleiuri ozonizate, crema ozonazate

    c)-  SAUNA CU OZON  reprezinta o masinarie complexa, dezvoltata in ultimii ani, care permite  asocierea ozonoterapie cu ozon administrat transdermal  cu vapori de apa  la temperatura de peste 40 grade Celsius. Cele mai noi Saune cu ozon permit si tratamente  tip sauna cu bioxid, sauna cu cromoterapie luminoasa, sauna cu aromaterapie cu uleiuri aromate si/ sau extracte de plante, combinate sau nu cu oxigenoterapie, electroterapie si tratamente cu ultrasunete cavitationale

  Sauna  cu Ozon  HOCCAT PLUS. Produsa in 2014

   

Sauna cu Ozon HOCCAT PLUS.

Sauna cu ozon  singura sau in asociere cu oxigenoterapia nazala :

  –     are un excelent efect detoxifiant , relaxant si revigorat

–          creste rezistenta la efort fizic

–          creste performata intelectuala

–          Reduce celulita de pe coapse, abdomen  si fese

–          Reduce laxitatea cutanata de la abdome, , brate , coapse , genunchi

–          Compacteaza grasimea determinand pierderea unui numar semnifiactiv de centimetri din perimetrul taliei si coapselor

   Sauna cu bioxid de carbon:

–          are un excelent efect de activare a circulatiei cutanate dar si la nevelul  membrelor . Efectul sauneicu bioxid de carbon este similar cu cel al terapiei prin mofete .

–          Reduce celulita de pe coapse, fese si abdomen

–          Detoxifica

–          Compacteaza depozitele de grsime

                             Electroterapia permite tratarea a numeroase suferinte in special a durerii de origine musculara, tendinoasa, bursite si in special durerea articulara de diferite cauze

       Aromaterapia cu uleiuri aromate sau plante 

    Cromoterapia   aduce efectele  benefice  ale  terapiei cu lumina colorata produsa prin dispozitive LED  si  amplifica efectele benefice ale saunei cu ozon, cu bioxid de carbon, sau ale aromaterapiei.

   Ultrasunetele cavitationale permit tratarea,  concomitant cu sauna cu ozon , bioxid de carbon sau aroamterapie si  a depozitelor anormale de grasime precum si a celulitei

 CARE SUNT INDICATIILE MEDICALE ALE OZONOTERAPIEI

           Date fiind mecanismele de actiune farmacologica si efectele biologice ale ozonului, indicatiile ozonoterapiei sunt numeroase.

          Ozonoterapia s-a dovedit clinic eficace pentru toate suferintele in care tesuturile corpului sufera ca urmare a deficitului de oxigen, inflamatie cronica, excese de actiune a mecanismelor oxidative cu patologie dismetabolica, degenerativa si /sau neoplazica, imbatranire precoce , infectii cornice, suferinte disimune.

 1-      Ozonul si Terapia durerii :

        Ozonoterapia injectabila s-a dovedit clinic eficace in tratamentul tuturor formelor de durere de cauaze musculare, tendinoase, bursite, patologia discurilor coloanei vertebrale  si mai ales in toate suferinte articulare.

        Pentru fiecare articulatie din componenta corpului omenesc exista tehnici si puncte de injectare specifice, care fac din ozonoterapie o arma foarte redutabila pentru terapia durerii articulare, cu conditia ca tehnica de tratament sa fie aplicata correct si de un medic antrenat si cu experiente in domeniu.  .

       In terapia durerii ozonul este eficace pentru controlul durerii din :

– artroze,

– discopatii, hernia de disc,

– artrite, tendinite,  bursite , , 

– Poliartrita Cronica si  toate situatiile cu inflamatie articulara,

– dureri musculare,  fibromialgii, contracturi musculare.

 2-      Ozonoterapia si patologia cutanata .

Pielea , prin situatai sa anatomica , adica la limita dintre corp si mediul inconjurator, se preteaza perfect pentru ozonoterapie.

           Principalele suferinte cutanate tratate prin ozon sunt:

 –          ulcere cornice  de gamba ,

–          picior diabetic,

–          escare,

–          arsuri,

–          rterite cu necroze cutanate,

–          plagi infectate cu tendinta redusa la vindecare,

–           fistule cutanate, ,

–          vene dilatate,

–          capilare dilatate la picioare,  gambe si /sau coapse,

–          dermatite,

–          psoriasis,

–          micoze, 

–          vaginita cronica candidozica ,

–          herpes, zonz zoster,

–          acnee,

–          cicatrici inestetice,

–          keloide,

–          plagi chirurgicale cu tendinta redusa la cicatrizare,

–          veruci  profuze si verucoame

Escare tratate prin Ozonoterapie ( fotografii din studiul lui  Werkmeister, 1995)

 

Escare tratate prin Ozonoterapie ( fotografii din studiul lui Werkmeister, 1995)

Gangrena diabetica, bont de amputatie cu tendinta redusa la vindecare si ulcere crinice de gamba  tratate prin Ozonoterapie  – Fotografii din studiul  lui Calderon  si Kaufmann  pe 118 pacienti din care 79 s-au cicatrizat  total , publicat in  2002.

 

 

 

 

 

 

Ozonoterapia in  Dermatologie
Arsuri

Arsuri la palme tratate prin Ozonoterapie,  inainte si duap 4 saptamani de tratament.  Fotografii din studiul lui  Held ,1983.

 

 

 

 

 

Capillare dilatate la picioare tratate prin Ozonoterapie. Rezultate personale imediat dupa prima sedinta .

1-      Ozonoterapia  si  Medicina estetica:

Ozonul  determina efecte benefice pentru tratmentul urmatoarfelor conditii:

–          vergeturi,

–          riduri,

–          celulita,

–          depozite de grasime

–          Tratamentul capilarelor si al venelor   dilatate

 2-      Ozonoterapia si bolile cardiovasculare:

   Datorita efectelor farmacologice ozonul are efecte bune in suferintele cardiovasculare astfel:

–          previne  Ateroscleroza, Cardiopatia ischemica cronica si Hipertensiunea Arteriala,

–          arterite,

–          flebite,

–          amelioreaza circulatia periferica capilara,

–           vene dilatate,

–          restabileste transportul de oxigen la tesuturi,

–          reduce inflamatia endoteliala,

–          scade colesterolul si glicemia,

 3-      Ozonoterapia amelioreaza Diabetul  zaharat tip II

 4-      Ozonoterapia  si bolile Gastriontestinale: 

 Ozonul  are efecte salutare in :

–          colita,

–          proctita,

–          boala Crohn,

 5-      Ozonoterapia si  bolile Hepato-biliare:

 Ozonul are actiune imunoactivatoare si antivirala atat pe virusul hepatitei B cat si pe virusul hepatitei C.

Ozonoterapia este eficace in :

–          hepatita B.

–          Hepatita C,

–          ciroza hepatica virala si toxica

 6-      Ozonoterapia in Oftalmologie:

 Ozonul trateaza :

 -conjunctivite,

– blefarite

-amelioreaza  degenerescenta  maculara legata de varsta 

 7- Ozonoterapia in ginecologie:

 Ozonul este eficace pentru tratmentul unor

-vaginite cornice,

– vulvite cronice

– candidoza vaginala cronica rezistenta la terapii antimicotice

   8- Ozonoterapia in stomatologie:

 Ozonul este eficace pentru patologia stomatologiac astfel:

 -gingivite,

-paradontopatii,

-aftoza,

-herpes bucal, 

-ulceratii  bucale cu tendinta redusa la epitelizare

 11-Ozonoterapia in oncologie:

 Ozonul este adjuvant in terapia oncologica

–          pentru terapia citostatica ( creste toleranta si ef

  • icienta)

–          pentru imunoactivare

–          pentru cresterae tonusului si ameliorarea starii generale

 9- Ozonoterapia  si Medicina Regenerativa

 Ozonul este activ ca factor regenerator general actionand  prin cresterea sintezei  celei  mai importante citokine raspunzatoare de regenerarea tisulara:  Transforming Growth Factor beta 1  ( TGF beta 1). Ozonoterapia produce

      – revitalizarea generala a  tesuturilor ,

      – este util ca tramente anti aging, (Anti imbatranire)

      – Creste performantele fizice si intelectuale

 10- Ozonoterapia si Afectiunile  Neurodegenerative:

 Ozonul are actiu ne benefica pe bolile neurodegenera

  • tive :

–          Alzheimer,

–          Parkinson,

–          scleroza multipla,

–          scleroza amiotrofica,

–          recuperare dupa accident vascular cerebral,

–          recuperare dupa traumatisme cerebrale

 11- Ozonoterapia  si Detoxifierea organismului:

 Ozonul are efecte foarte bune de detoxifiere atat in terapia sistemica cat si in terapiile prin Sauna cu Ozon

  12- Ozonoterapia  si efortul fizic:

 Ozonul imbunatateste rezistenta organismului la eforturi fizice

CARE SUNT EFECTELE ADVERSE ALE O

  • ZONULUI MEDEICAL

Singurele efecte toxice ale ozonului asupra organuismului uman se exercita doar pe celulele alveolelor pulmonare.

Riscul citotoxicitatii pe alveolocite face ca ozonoterapai inhalatorie sa fie interzisa.

 CARE SUNT CONTRAINDICATIILE MEDICALE MEDICAL OZONE : 

  • CONTRA INDICATII:

1- Hipertiroidia

2- Deficitul de Glucose-6-Dehydrogenase

3- Deficitul de trombocite

  • CONTRA APLICATII:

1- Injectarea intravenoasa  directa  a gazului ozon este strict interzisa invenele mari datorita riscului de embolie gazoasa

2- Injectarea intraarteriala ( in artera femurala ) eeste permisa doar in conditii foarte speciale

3- Este strict interzisa  terapia hiperba

ra( cu ozon peste  presiunea atmosferica)

 CE ANALIZE  SI EXPLORARI MEDICALE SI MASURI PROFILACTICE  SUNT NECESARA INAINTE DE INCEPEREA OZONOTERAPIEI

a)- Analize necesare:

– Hemoleucograma cu trombocite

– Dozarae Glucozo -6-fosfat dehidrogenazei in sange

b)- Masurarea tensiunii arteriale inaintea fiecarei administrari de ozon

c)- Selectarea caii potrivite de administrare in cazul  terapiei anticoagulante

 CE PRECAUTII SUNT NECESARE LE ASOCIEREA OZONOTERAPIEI CU ALTE MEDICAMENTE

Tratmentele cu Vitamina C   suprima efectele specifice ale Ozonului de a induce secretia de citokine (Bocci 1993) .

Terapia cu doze mari de Viatmian C ( in special pentru tratamentul cancerelor) se va  efectua dupa sedinta de  autohemoterapie majora cu Ozon

 CINE SI CUM  PRESCRIE OZONOTERAPIA

Prescrierea ozonoterapiei va ffi efectuata doar de un medic cu experienta si antrenat in ozonoterapiei

 CINE SI UNDE SE EFCETUEAZA OZONOTERAPIA

Ozonoterapia sistemica este efectuata de un medic cu experienta si antrenat in ozonoterapiei

Se va  folosi doar ozon medical produs de

 Ozonoterapia sistemica se va efectua in cabinetul medical specializat si in prezenta medicului curant generatoare de ozon profesionale de cea  mai buna calitate