ALUNITE NEVI DISPLAZICI PIGMENTARI

 Alunitele sau nevii pigmentari  sunt formatiuni tumorale cutanate  benigne , determinate genetic.

In momentul in care spermatozoidul se combina cu ovulul si se constituie informatia genetica completa care va genera un nou organism viu, este deja prevazut momentul din viata, locul si aspectul clinc pentru fiecare alunita.

Alunitele pot fi prezente de la nastere- nevii pigmentari congenitali sau pot sa apara dupa nastere. De obicei, la varsta de 5-6 ani, apar  cele mai multe alunite, dar ele pot aparea, in functie de determinismul genetic, la orice varsta.

Alunitele pot avea orice localizare pe corp.

Alunitele  se impart in doua categorii mari: cele normale si cele displazice.

 Alunitele displazice au un mare potential evolutiv, in sensul ca, sub actiune agresiva a factorilor de mediu

– radiatii ultravioleta ( plaja, solar, lucrul in aer liber si in plin soare),

– radiatii infrarosii,

– traumatisme repetitive , mai ales cele cu sangerare

 si pe un teren genetic predispus la cancer , aceste alunite displazice se pot transforma in forma cea mai grava de cancer cutanat – MELANOMUL  MALIGN.

 NOTA :

 Potentialul cancerigen cu prognostic vital infaust al alunitelor displazice  necesita o manageriere complexa, in sensul depistarii gradului de risc de transformare canceroasa al fiecarei alunite displazice si luarea masurilor de profilaxie si/sau tratament adecvat .

 Deoarece ochiul omenesc s-a dovedit a nu fi un instrument suficient de  bun pentru elucidarea  riscului oncogen si/sau pentru diagnosticarea  melanomului malign in stadii incipiente, in care terapia are maximum de eficienta,  se utilizeaza instrumente de explorare numite DERMATOSCOAPE.

Cel mai sofisticat tip de  dermatoscop este Video Dermatoscopul Computerizat cu program de  analiza automata pentru riscul oncogen.

 In clinica noastra folosim Video Dermatoscopul Computerizat Foto Finder  cu program de analiza automata a riscului oncogen.

 DERMATOSCOPIE COMPUTERIZATA VIDEODERMATOSCOP FOTO FINDER   

        INDICATIILE Video Dermatoscopiei Computerizate : 

 a)–  vizualizarea,  diagnosticul si supravegherea evolutiei in timp a  alunitelor , ( nevilor pigmentari ) obisnuite;

 b)- vizualizarea,  diagnosticul si supravegherea evolutiei in timp a  alunitelor ( nevilor pigmentari ) displazice;

 c)- vizualizarea,  diagnosticul si supravegherea evolutiei in timp a  alunitelor  ( nevilor pigmentari ) traumatizate cu sau fara sangerare;

 d)- calcularea computerizata a coeficientului de risc de transformare in cancer pentru alunite;

 e)- diagnosticul si supravegherea evolutiei tumorilor cutanate benigne;

 f)- diagnosticul si supravegherea evolutiei tumorilor cutanate maligne;

 g)- diagnosticul cancerului cutanat cu gravitate maxima , Melanomul Malign.

 NOTA:

    VIDEODERMATOSCOPIA  COMPUTERIZATA  ESTE O TEHNICA DE EXCEPTIE,  PENTRU URMARIREA EVOLUTIEI ALUNITELOR ( NEVILOR ) DISPLAZICI  si / sau a alunitelor care au fost traumatizate cu sau fara sangerare , care au, prin natura lor,  UN RISC MARE DE TRANSFORMARE  in cea mai garava forma de cancer = MELANOMUL  MALIGN .

       In clinica noastra  folosim cel mai nou si sofisticat Video Dermatoscop Computerizat = Foto Finder.

FF-1-181x300
Foto Finder
FF-2-300x298
Tehnica neinvaziva

    

FF-3-300x225
Camera exploratoare cea mai performanta- Medicam 800 HD
FF-4-300x154
Identificarea topografica numerica exacta a fiecarei leziuni de explorat permitand controlul evolutiei in timp a fiecarei alunite
Alunite-obisnuite-300x236
Alunite obisnuite
Melanom-300x242
Melanom

 

FF-5-300x223
Analiza automata computerizata si calcularea coeficientului (scor) de risc oncogen

           Gratie softurilor deosebit de complexe, Video Dermatoscopul  Computerizat  Foto Finder calculeaza pentru fiecare alunita scorul numeric al riscului de transformare oncogena si il afiseaza intr-o forma grafica si numerica ce poate fi inregistrata fotografic sau digital.

             Leziunile pigmentare( alunite, navi displazici, melamom malign) pentru care coeficientul de risc oncogen este 0,700 sau mai mare necesita terapie excizionala  laser,  sau electroexcizie, excizie prin radiofrecventa sau excizie chirurgicala cu o anumita margine de siguranta, dublata de controlul prin examen histologic si/sau al  ganglionului satelit.

         Tumorile cutanate altele decat cele pigmentare ( keratoze actinice, veruci seboreice, epitelioame bazocelulare, epitelioame spinocelulare, etc.  pot fi fotografiate, diagnosticate si studiate la fel ca si cele pigmentare.