DERMATITA SEBOREICA MATREATA GRASA, MATREATA USCATA

DERMATITA SEBOREICA MATREATA GRASA MATREATA USCATA

 DERMATITA SEBOREICA  sau MATREATA GRASA este  o suferinta cutanata  care se poate localiza, frecvent, pe pielea paroasa ( cap, mustata, sprancene) dar si pe zone cu piele fara par: fata, santurile nazogeniene, presternal , interscapular. Trasatura clinica dominanta consta in aceea ca , pe un teren gras, cu seboree excesiva, apar macule ( pete) rosii cu contur relativ rotund si margini fluu pe care se dezvolta scuame galbui mai putin sau mai mult aderente. Mancarimea ( pruritul) se asociaza frecvent. 

La baza dermatitei seboreice sta secretia excesiva de sebum la nivelul  glandelor sebacee, care sunt biciuite sa produca sebum  in exces. Sebumul in exces irita pielea  dar in acelasi timp reprezinta un factor care favorizeaza dezvoltarea locala a unei ciuperci care va genera agravarea suferintelor clinice.

 Dermatita seboreica sau matreata grasa NU trebuie confundata cu matreata uscata.

MATREATA USCATA poate fi expresia unei uscaciuni excesive a pielii paraoase si a parului sau consecinta unei patologii dermatologice cu semnificatie importanta cum ar fi:  psoriazisul, eczematidele psoriaziforme, eczematidele pitiriaziforme, herpesul trichophitic, etc

 Medicului dermatolog, in cursul consultului de specialitate, va stabili disgnosticul corect si va indica terapia adecvata fiecarei suferinte.

 Cresterea productiei de sebum la nivelul glandelor sebacee se poate realiza prin mecanisme multiple si complexe. Dintre multele mecanisme discutate 4 sunt considerate a fi majore: predispozitia genetica, hormonii personali, stressul, dieta.

Stresss-ul biciuieste, prin mecanisme directe de reglaj, productia de sebum si favorizeaza aparitia episoadelor de dermatita seboreica .

Dieta bogata in grasimi saturate, dulciurile concentrate de zahar, excesul de lactate, alcoolul sunt doar cativa dintre factorii alimenatri care se regasesc in patogenia seboreei excesive si a dermatitei seboreice.

Tratamentul dermatitei seboreice este complexa si trebuie personalizata in functie de varsta pacientului, forma clinica, localizare, extensie,  gravitatea manifestarii clinice dar si de stilul de viata al pacientului.

Utilizarea produselor cosmetice sau dermatocosmetice dedicate tenului gras sunt binevenite in tratamentul dermatitei seboreice. Exista o varietate impresionanta de asemenea produse  ceea ce face dificila alegerea celor mai adecvate si cu adevarat eficace. Medicul dermatolog este in masura, ca pe baza  experientei clinice si a analizei  compozitiei,  sa poata selecta produsele dermatocosmetice adecvate precum si a ingrijirilor cosmetice necesare unui anumit pacient.

Noi am creat si utilizam cu succes in terapia dermatitei seboreice gama de  dermatocosmetice Deuteraia Lux pe baza de Apa echilibrata in Deuteriu  si asociatii complexe dintre  cele mai eficace de principii active naturale . 

Linearul dedicat tenului gras si acneic contine Deuteria Lux Emulsie demachianta, Deuteria Lux Lotiune tonica , Deuteria Lux crema pt ten gras si acneic si Deuteria Lux Crema de gomaj profund instant pe care le recomandam cu multa pretuire.

 O terapie medicamentoasa este necesara si presupune utilizarea de vitamine ale pielii, antimicotice, terapie dermatocosmetica, terapie de echilibrare neuropsihica si antistress, dieta si terapie instrumentala. Variantele de  scheme terapeutice sunt numeroase si se pot adapat nevoilor fiecarui pacient.

 Terapia instrumentala poate utiliza tehnici si dispozitive numeroase si variate: Jet Peel, lasere cu lumina rece LED Triwings.

Medicului dermatolog ii revine misiunea de a  selecta terapiile instrumentale cele mai adecvate tipului, extensie si gravitatii fiecarei forme de dermatite seboreice.

     Pentru informatii suplimentare accesati si paginile  din site-ul www.drnedelcuioan.ro dedicate fiecareia dintre aceste proceduri , tehnici instrumentale si produse dermatocosmetice  .