DIETE REGENERATOARE ANTIINFLAMATOARE PARADOXUL ZAHARULUI
Inflamatia cronica indusa de actiunea nociva a radicalilor liberi rezultati din metabolismul energetic reprezinta un factor major de producere a starii de boala, degenerare tisulara ( autoimunitae si cancere) si imbatarnire prematura.
Inflamatia cronica poate fi rezultatul unor boli cronice dar si rezultatul unui stil deviata si a unei diete neadecvate, bogate in zaharuri si saraca in antioxidanti de calitate care actioneaza pe un organism cu sisteme antioxidante deficitare.
Vom discuta despre efectele nocive ale alimentelor cu efecte inflamatorii asupra vitezei de imbatarnire si degenerare a corpului in general si in special a afectarii tineretii pielii : paradoxul zaharului
Organismul viu este o structura care pentru a rezista la agresiunea din mediul inconjurator are nevoie de energie . Ca orice masina si masina umana are la dispozitie un motor metabolic care arzand diferite tipuri de combustibil biologic produce energia necesara. Combustibilul folosit provine din alimentele pe care le ingeram si este ars in prezenta oxigenului luat din atmosfera, in niste structuri specializate, numite mitocondrii
Odata cu energia de care are nevoie organismul, motorul metabolic produce niste structuri extrem de agresive si instabile, legate de oxigenul utilizat pentru arderea combustibilului biologic , asa zisii radicali liberi sau specii de oxigen ( singlet-uri) inalt reactive. In cursul vietii lor, foarte scurte, radicalii liberi ataca toate stucturile celulare intalnite , structuri pe care la denatureaza, provocand imbatranirea precoce, degenerarea canceroasa sau moartea celulara.
Unul dintre combustibilii biologici, mult utilizat de organism, este ducele, adica zaharul si produsele continand zaharuri inalt rafinate.Prin intermediul radicalilor liberi generati din metabolizarea sa, zaharul este unul dintre agresorii cei mai activi .
Excesul de dulce ca si produsele continand zaharuri rafinate reprezinta o adevarata otrava pentru organism.
In afara de generarea metabolica de radicalui liberi, zaharurile actioneaza si prin mecanisme mai subtile, cum ar fi reactia de glicilare care de la un moment are consecinte devastatoare asupra celulelor vii. Vom incerca sa exemplificam .
Glicilizarea este o reactie chimica in cadrul careia o molecula de zahar si o proteina se unesc generand un fel de “ monstru” metabolic, nefunctional. Acesti produsi de glicilizare sunt oxidati in organism pana la o limita si ceea ce nu mai poate fi oxidat genereaza niste structuri cunoscute sub numele de “produsi finali de glicilizare avansata-AGEs”. Aceasti produsi finali de glicilizatre se leaga de structurile celulelor si in special de proteinele de constitutie celulara dar si de cele cate asigura functionarea celulelor. AGEs realizeaza punti de legatura intre diferite segmente ale proteinelor. Proteinele legate prin punti nefiresti isi reduc sau isi anuleaza functia astfel incat celula imbatraneste. Deosebit de ilustrativ este ceea ce se intampla atunci cand AGEs se leaga la moleculele de colagen din tot organismul si mai ales din structura pielii.
Reamintim aici ca o piele tanara este o piele elastica, caracterizata printr-o concentatie crescuta de fibre de colagen. Fibrele de colagen sunt produse de uzinele de sinteza proteica ale pielii= fibroblastii cutanati. Atunci cand AGEs se leaga de moleculele de colagen acestea isi pierd elasticitatea. Consecinta pierderii elasticitatii colagenului se traduce prin pierderea consecutiva a elasticitatii pielii dar si a altor structuri foarte importatante pentru sanatatea organismului cum ar fi arterele.
O artera cu peretele neelastic, este o artera sclerozata, adica este o artera cu functie diminuata care nu mai este apta sa-si adapteze volumul la necesarul de sange al uni organ. Organismul are tendinta sa compenseze aceasta disfunctie prin pomparea unei cantitati crescute de sange care, intr-un tub cu peretii rigizi, va genera, conform legilor fizicii de curgere a fluidelor, o presiune crescuta in artera resopectiva , situatie care se va traduce pe plan clinic prin hipertensiune arteriala cu consecintele bine cunoscute asupra inimii, rinichilor, vaselor cerebrale , etc.,
Ingustarea lumenului vascular antreneaza si diminuarea cantitatii de sange ajunsa la un organ. Organul care primeste sange mai putin primeste mai putin oxigen si hrana si celulele sale vor fi obligate sa munceasca mult si fara hrana sufuicienta. Celulele care vor functiona in conditii nefavorabile se vor uza mai repede, astfel incat se instaleaza un adevarat cerc vicios care are drept consecinta imbatranirea prematura si in final moartea prematura .
Nu numai pielea si arterele vor suferi prin actiunea AGEs.
AGEs deformeaza receptorii membranelor celulare, adica acele structuri care permit transmiterea informatiilor, a ordinelor de reglaj functional al unei celule. Deformarea receptorilor membranelor celulare impiedica fluxul normal de schimburi cu exteriorul celulei, ceea ce semnifica pentru celula o condamnare la moarte sau la degenetrescenta lenta. De exemplu, cand proteinele cristalinului sunt glicilizate, cristalinul se opacifiaza si apare cataracta.
In fiecare zi organismul nostru fabrica cantitati impresionante de AGEs. Productia de AGEs este favorizata de un nivel usor crescut al zaharului sanguin, nivel stimulat de consumarea de alimente dulci, indulcite prin zahar dar si de consumul de cereale rafinate : paine alba,corn flakes, pateuri, biscuiti, etc., adica asa zisele “glucide rele” sau “hidrocarbonati rai” cu indice glicemic mare ( care ridica rapid nivelul glucozei din sange).
In afara de AGEs numiti endogeni, pentru ca provin din interiorul organismului, hrana noastra aduce, la randul sau, cantitati incredibil de mari de AGEs, deja preformati si existenti in alimentecum ar fi: untul, alimentele grase,cartofii prajiti, puiul pane copt,Coca-Cola, etc.,
Distrugerile provocate de AGEs sunt ireversibile, adica proteinele si structurile celulare patesc ceva asemanator cu ceea ce se intampla cand prajim un ou prea mult si la o temperatura prea ridicata si odata arse proteinele din ou nu mai exista cale de intoarcere.
Cum ne putem proteja de efectele dezastruoase ale glicilizarii?
Primul mijloc de a preveni glicilizarea cu consecinte fatale este de a limita consumul de zahar sub orice forma- zaharul rafinat, bauturile indulcite prin zahar, glucidele cu index glicemic crescut ( painea alba, baghetele, biscuitii, produsele de patiserie, orezul alb, etc., ) .
Al doilea mijloc de protectie fata de glicilizarea consta in adoptarea unei metode de gatire sanatoase, fara uleiuri si/sau grasimi incalzite la peste 100 grade Celsius.
Renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, rezolvarea problemelor de digestie, o dieta bogata in fructe si legume , vitamine ,antioxidanti si fibrea si nu in ultimul rand o hidratare adecvata sunt doar cateva din masurile antiaging pe carae le avem la indemana si pe care le putem folosi fara efort. Vorbind despre alimentatie si starea de sanatate cutanata si sistemica este cazul sa amintim ca forte important este nu numai ceea ce mancam ci si modul in care gatim. Evitarea prepararii alimenteleor la temperaturi ridicate cu prajirea lor in ulei incins,evitarea gatirea carnii la temperaturi peste 80- 100 grade Celsius ca si evitatrea grasimilor si proteinelor supra coapte pe un gratar in care flacara sa bata direct pe carne sunt doar masuri minimale de protectie alimentara.
O solutie terapeutica de reducere a efectelor distructive a AGEs este de a absorbi din alimentatie cantitati suficiente de carnosina. Carnosina este o structura proteica care se gaseste indeosebi in carne si care are proprietatea se a se “sacrifica” adunand in molecula sa cat mai multi AGEs si astfel structurile nobile ale celulelor vor fi protejate, pana la un punct, de efectul destructuiv fatal ala AGEs. Specialisti in terapii anti- aging recomanda un adaos de 2grame /zi de carnosina (1gram dimineata si 1 gram seara).
In clinica noastra exploram nivelul de glicilizare precum si consecintele sale pe pierdere elasticitati tisulare si in special arteriale cu dispozitive speciale :
1)- AGE READER Mu – pentru calcularea nivelului de glicilizare ( concentratia de produsi terminali de gliclizare) si calcularea riscului cardiovascular
Dispozitivul Age Reader Mu este un aparat de ultima generatie , care permite calcularea riscului cardiac pe baza cantitatilor de produsi terminali de glicilizare prezenti in organism
Masurarea se face la nivelul antebratului
Rezultatul privind riscul cardiovascular se obtine sub forma unui grafic
APLICATIILE CLINICE ALE AGE READER MU:
1)- In medicina regenerative si anti imbatranire pentru
– masurarea nivelului produsilor terminali de glicilizare din organism
– extrapolarea asupra nivelului de incarcare cu radicali liberi oxidativi
– extrapolarea asupra eficientei terapiei antioxidante
– masurarea efectului terapiei de eliberare a produsilor terminali de glicilizare , produsi cu rol major in imbatranire, aparitia bolilor metabolice degenerative, a colagenozelor si a cancerogenezei
2)-In ozonoterapie pentru masurarea eficientei activarii sistemelor antioxidante
2)- BIO CLIP- monitor neinvaziv pentru masurarea rigiditatii aterosclerotice a arterelor
Bio-Clip cu masurarea fotopletismografica a pulsului
Bio Clip- masurarea indexului de rigiditate
Bio Clip – cu intregistrarea grafica a curbei pulsului, varsta biologica a arterelor, indexul de rigiditate si gradul de oxigenare a sangelui
APLICATIILE CLINICE ALE BIO CLIP
– In controlul eficientei terapiei anti imbatranire si regenerative
– Masurarea varstei biologice a vaselor
– Calcularea raportului varsta biologica / varsta cronologica in medicina regenerativa
– Extrapolarea riscului de accident coronarian si/sau cerebrovascular
– Eficienta ozonoterapiei privind cresterea nivelului de oxigenara a tesuturilor dupa
autohemoterapia majora
– In stabilirea nivelului de riscpatogen la diabetici (terapia diabetului)
3-Aparat IONTO SKIN CHECK , produs de Ionto Comed Germania
Permite obtinerea de informatii indirecte privin starea elasticitatii cutanate prin analiza starii de hidratare si rugozitate a pielii.
Pentru:
- a) – determinare cantitativa rapida a starii de hidratare si prescrieerea cantiattii si acliattii lichidelor de hidratare ( Apa vie Echilibrata in Deuterium)
- b) – determinarea cantitativa rapida a rugozitatii cutanate
- c) – prescrierea de game de cosmetice in raport de calitatea si tipul tenului;
- d) – prescrierea de Tratamente cu Gama DEUTERIA LUX, unica in lume prin asocierea principiului acvatic de noutate absoluta cu efecte spectaculoase – Apa Echilibrata in Deuteriu – cu amestecuri complexe de principii active naturalesi extrfacte de celule stem ( naive) vegetale
- e) – obiectivarea cantitativa a raspunsului terapeutic la produsele cosmetice si tipul cde lichide de hidratare utilizate
Terapia inflamatiei cronice beneficiaza de terapii multiple dintre care medicul va selecta pachete personalizate pentru fiecare pacient. Dintre aceste tehnici, proceduri si terapii amintim:
- Sporirea secretiei endogene de hormoni de crestere bioidentici prin sport si adaosuri alimentare
- Stimularea revitalizarii celulelor stem
- Reactivarea telomeraziei cu cresterea lungimii telomerilor
- Controlul nivelului de glicilizare si terapii de eliminare a produsilor terminali de glicilizare
- Controlul nivelului inflamatiei cronice
- Detoxifiere pentru metalele toxice grele si alte toxine
- Sauna cu OZON
- Hidrocolonoterapie
- Ozonoterapie
- Bioregenerare cu celule stem si hormoni de crestere endogeni (PRP)
- Bioregenerare cu celule stem adipoase
Pentru informatii suplimentare accesati paginile dedicate respectivelor tehnici si proceduri din site-ul www.drnedelcuioan.ro