MELANODERMII  CLOASMA PETE PIGMENTARE PE FATA

 Melanodermiile  sunt definite clinic prin existenta pe piele si mai ales la nivelul fetei de pete de pigment.  Aceste  pete au forma, distributie pe fata  si dimensiuni variate.  Melanodermiile sunt reputate ca generatoare de cu aspect inestetic.

Cauzele aparitei acestor pete pigmentare  sunt numeraose si foarte diferite. Fiecare cauza producatoare de melanodermie are mecanisme de actiune proprii de unde si dificultatea de a gasi un progam de  tratament eficace.  

Predispozitia genetica  joaca un rol major in aparitia melanodermiilor.

Dezechilibrele hormonale si in special ovarele micropolichistice, terapiile  hormonale, anticonceptioanlele orale, sarcina, expunerea intempestiva la soare fara fotoprotectie ca  si unele stari patologice reprezinta cauzele cele mai frecvente pentru melanodermii.

 Productia de pigment in exces se realizeaza la nivelul celulelor din piele cunoscute sub numele de melanocite. Melanocitele sau celulele pigmentogene au functia fiziologica de a proteja organismul expus la soare  de actiunea agresiva a radiatiilor ultra violete.

Reglarea functiei producatoare de pigment a  melanocitelor este complexa si recunoaste mecanisme neuropsihice ( hormonul melanocitostimulat), endocrine, enzimatic-metabolice , trauamatice, etc.

Pigmentii produsi in exces in melanmocite pot ramane la locul sintezei sau pot cadea in dermul superficial. Alterarea mecanismelor fiziologice de distributie la nivelul pielii  a pigmentilor produsi  de melanocit jaoca un rol in aparitia melanodermiilor .

Pentru fiecare tip de melanodermie trebuie identificat nivelul ( profunzimea cutanata) la care se plaseaza excesul de  pigment. In general, se apreciaza ca cu cat pigmentul este dispus mai profund cu atat el va fi mai greu de abordat si rezultatele terapeutice vor fi mai slabe.

 Tratametul melanodermiilor

 Tearpia melanodermiilor este complexa, complicata  si disputata si in ciuda acestei complexitati, uneori, rezultatele sunt dezamagitoare;

 In clinica noastra, Tratametul melanodermiilor beneficiaza de:

      –     controlul  din exterior al productiei si distributiei pigmentului in melanocite

  • echilibrarea suferintelor de baza generatoare,
  • echilibrarea hormonala,
  • Produse dermatocosmetice de albire
  • Fotoprotectie externa si interna
  • Terapii instrumentale de albire (depigmentante )

 1- Melanodermiile  si produsele dermatocosmetice

 Exista numeroase creme depigmentante sau de albire .

 In clinica noastra  folosim din gama Deuteria Lux   Crema depigmentanta

 DEUTERIA LUX  crema depigmentanta : asociaza efectele  regeneratoare excelente  ale apei echilibrate in Deuteriu cu proprietatile depigmentante ale Alpha Arbutinului care determina efecte multumitoare , in 3 luni, pe petele de varsta, la 83% dintre pacienti. Extractul de Licorice  (Glabridinul) reduce inflamatia si pigmentarile postinflamatorii iar Acidul fosfinic din compozitie are eficacitatea depigmentanta egala cu cea insumata a Acidului Kojic ( depigmentantul de referinta in studiile de depigmentare) si  a Acidului Ascorbic, fara  a  antrena efectele secundare specifice  acidului Kojic. Extractul de sapte plante depigmentante din Muntii Alpi ( Malva, Menta, Primula, Achilea Multifolium etc.) din compozitia cremei reduce cu 24%  culoarea pielii de tip asiatic , crescand indicele de albire cu 15,3%.

  Nota: 1- terapia cu creme  depigmentante trebuie sa fie de lunga durata

          2- oricat de eficace sau de sofisticata ar fi o crema depigmentanta sau alte proceduri de albire este absolut necesara aderenta foarte stransa a pacientului la fotoprotectia externa cu:

       a)- creme fotoprotectoare cu factor de protectie cat mai mare  .

  1. b) – lenjerie fotoprotectoare

  2- Terapiile  instrumentale in melanodermii

 Exista  numeroase tehnici instrumentale de tratament pentru melanodermii, fiecare cu avantaje si dezavantaje, fiecare cu fani si detractori. 

 In clinica noastra,   la  terapiile cu crema depigmenatnta  din gama Deuteria lux si creme fotoprotectoare asociem o serie de terapii instrumentale. Aceste terapii instrumentale le cuplam in pachete personalizate si cu intensitate in raport de nevoile fiecarui pacient.

 Dintre tehnicile instrumentale de albire,  in clinica noastra, folosim:

                      – Lumina Intens Pulsata IPL

                      – Lumina rece LED TRIWINGS

                       – Laser Fraxel neablativ

                       – Peelinguri chimice de albire

                       – Bioregenerarea cu celule stem si  hormoni de crestere endogeni PRP

 Pentru informatii suplimentare accesati paginile din site-ul www.drnedelcuioan.ro  dedicate acestor tehnici si proceduri