PIELE  IMBATRANITA

PIELE  IMBATRANITA

 Aspectul pielii  joaca un rol important in  relationarea oamenilor si in viata lor sociala . Pielea participa la comunicarea interpersonala  si afecteaza direct prima impresie  pe care un privitor si-o face si modul sau de a se relationa si reactiona cu cel cu care s-a intalnit in varii circumstante.   

Prezenta ridurilor, ca o manifestare a imbatranirii pielii, nu se constitue intr-un detector  explicit al varstei biologice a unui individ.

Aparitia ridurilor este  consecinta pierderii unui numar imporatnt de celule cutanate, a reducerii tonusului cutanat ( turgor), a pierderii elasticitatii  si stralucirii cutanate ca si  a reducerii numarului si functiei glandelor pielii. 

In geneza unui mare numar dintre aceste modificari expunerea la factorii fizici si in special la soare joaca un rol primordial.  

 Aspectul clinic :

 Pielea imbatranita  poate fi recunoscuta prin elasticitatea redusa , aspectul flacid cu tendinta la a atarna datorita pierderii fibroblastilor din derm . Se adauga o accentuare  a linilor si ridurilor ca rezultat al deshidratarii produse de scaderea activitatii glandelor sudoripare si sebacee.

  Cauzele aparitiei ridurilor sunt multiple:

  •  Hidratare cutanata neadecvata
  • Scaderea productiei de colagen si elastina
  • Concentratie crescuta in radicali liberi
  • Scaderea nutritiei si a performantei metabolice pe zona imbatranita

 Cauzele imbatranirii pielii:

  •  Imbatranirea pielii este o insumare a factorilor predispozanti biologici individuali ( imbatranirea genetica, metabolica si endocrina) cu factorii de mediu si stilul de viata.
  •  Fiind plasata la interfata dinte mediul intern pe care trebuie sa il apere si mediul extern care o agresioneaza, pielea imbatraneste, in conditii normale, mai repede decat organele interne .

 Factorii importanti pentru aspectul pielii  sunt : keratinizarea, hidratarea si functia glandelor sebacee

 1 – Keratinizarea: este un proces continuu prin intermediul caruia se obtine imbogatirea celulelor pielii in keratina care este responsabila de caliatatile pielii.

          Transformarea continua a proteinelor palsmatice ale celulelor pielii in keratina  este dependenta si controlata direct prin sinteza de hormoni si supusa unei reglari prin intermediul sistemului nervos.

          Durata regenerarii intregului strat celulat superficial al pielii ( epiderm) este de 26-28 zile, dintre care doar regenerarea stratului superficial cornos, foarte bogat in keratina, dureaza aproximativ 15 zile. Durata regenerarii epidermice si a stratului de keratina este dependenta de numerosi factori: varsta ( reduce viteza de regenerare  si sinteza de keratina) , factorii climaterici, hidratarea si mai ales de ingrijirile dermatocosmetologice corecte .

 2- Functia glandelor sebacee este  extrem de importanta. Glandele sebacee produc un film lipidic care se disperseaza pe suprafata pielii pe care o protejeaza de agresiunea externa si ii mentine proprietatile fiziologice de elasticitate si stralucire. Rolul acestui film lipidic este crucial si in mentinerae starii de hidartare cutanata. Atunci cand acest film nu mai exista, pierderea de apa transcutanata poate atinge chiar si 20 litri in 24 de ore

 3- Hidratarea cutanata defineste continutul de apa al pielii.

In mediul inconjurator, in spatiile in care traim , cu prezenta aerului conditionat, o mare cantitate din apa cutanata este consumata.

In conditii normale , prin perspiratia insensibila, pierdem, in 24 de ore, aproximativ 2 litri de apa.  In conditii particulare, pierderea de apa transcutanata poate atinge chiar si 20 litri in 24 de ore.

Starea de hidartare noramala a pielii este dependenta de  aportul adecvat de apa , de continutul pielii in factori naturali de hidartare,  aminoacizi si alte substante de reglare. 

           Hidratarea cu apa care sa aiba pH si structura sterospatiala adecvata formei si dimensiunii porilor celulari permite o buna hidratatre. Folosirea de apa biologic pura din sucurile de fructe si vegetale proaspat stoarse si mai ales a „apei vii echilibrate in Deuteriu” sunt de importanta capitala.

 Terapia pielii  imbatranite

 Terapia pielii imbatranite trebuie sa se adreseze celor doua categorii de factori generatori:

    a)- Factorii genetici, metabolici , hormonali si de control al nivelului radicalilor liberi prin terapii antioxidante dar si de control al nivelului glicilizarii.

Controlul acestor factori va genera,  de fapt, terapia antiimbatrainire sistemica in cadrul careia pielea va beneficai in mod deosebit.

    b)- Terapia locala a pielii imbatranite

 a)- Terapia cutanata si generala antiimbatranire ( anti aging)

 Pentru date suplimenatre accesati si paginile  dedicate tehnicilor si procedurilor regenerative anti imbatranire  antiagingdin site-ul www.drnedelcuioan.ro

 b)-Terapia locala a pielii imbatranite

 Tehnicile si procedurile  de  estetica si remodelaj facial includ:

            – Produse cosmetice; ( Recomandam gama Deuteria Lux de cosmetice cu celule native ( stem) vegetale si un principiu activ de noutate si eficienta absoluta, Apa Echilibrata in Deuteriu)

           – Tehnici minim invazive de curatare si intretinere precum cremele de exfoliere-gomaj din gama Deuteria “ Deuteria Lux crema de gomaj profund instant “

            – Exfolierea prin mijloace fizice : dermabraziunea cu cristale, bile de sticla, discuri diamantate sau lichide active ( hidro-peel= jet peel-ul);

            – Tehnici de regenerare cu Oxigen hiperbar si extracte vegetale = Terapia Madonei” “ Intraceuticals O2”

           – Tehnici invazive de estetica medicala : Peeling-urile chimice

          –  Mezoterapia faciala: mezolifting si mezobotox

           – Remodelaj facial volumetric si stergerea ridurilor faciale prin toxina botulinica si substante de umplere (acid hialuronic, grasime endogena, etc.)

          – Remodelaj facial prin tehnici ce utilizeaza energii joase: radiofrecventa tripolara (RFTP)Apollo, Endy Med, E-Matrix ( E-Two)  si laserii cu lumina rece (LED Triwings)

          – Aparatele cu lumina intens pulsata -IPL

          – Remodelaj facial prin laseri cu energie inalta : Laseri Fraxel  non ablativi si ablativi

          – Tehnici de remodelaj si bioregenerare cu celule stem si factori de crestere endogeni din propriul sange ( Tehnicile PRP) ( “Vampire Lifting “ ) sau aminoacizi si factori exogeni de crestere a sintezei endogene de hormoni de crestere

          – Ozonoterapie estetica

          – Hidrocolonoterapie

 

   Pentru informatii suplimentare accesati si paginile dedicate fiecareia dintre aceste proceduri din site-ul www.drnedelcuioan.ro