TENUL SENSIBIL

TENUL SENSIBIL

 Tenul sensibil defineste o anumita particularitate reactionala a pielii fetei. Nu putem afirma ca ne nastem cu ten sensibil ci doar cu o predispozitie la a dezvolta ten sensibil. De multe ori cei cu ten sensibil sunt subiectii care in copilarie au suferit de dermatita atopica, o suferinta caracterizata prin   predispozitie la reactii alergice frecvente, dezvoltate  la substante obisnuite din mediul inconjurator, substante care pentru marea majoritate a oamenilor nu declanseaza reactii alergice.  

Tenulsensibil este o notiune care se refera exclusiv la pielea fetei. Dermatita atopica este o suferinta a pielii intregului corp. Chiar daca intre cele doua suferinte exista, pana la un punct, asemanari de manifestari clinice, ele definesc situatii clinice diferite, cu mecanisme de producere diferite, de multe ori fara o cauzalitate aparenta intre ele.

Nu putem vorbi despre “ afectiuni favorizante ale tenului sensibil “ ci doar despre manevre de ingrijire, stil de viata si  produse cosmetice neadecvate tipului de ten.  Produsele cosmetice  continand conservanti ( formaldehide, parabeni, ) parfumuri, coloranti favorizeaza aparitia tenului sensibil pe un teren predispus.

Principalii factori de risc pentru tenul sensibil sunt predispozitia innascuta (reprezinta factorul primordial)  pe care actioneaza complementar declansator si /sau agravant dieta, factorii de mediu si  stilul de viata.

Nu putem vorbi despre o profilaxie a tenului sensibil asa cum este cazul ridurilor,dar , in general, se  considera ca un stil de viata cu reducerea la maximum a expunerii la factorii fizici agresivi ( frig, umezeala, curenti de aer rece, poluanti de oras, smog), tutun, alcool, dieta neadecvata  cu principii actve dezechilibrate si gatite neadecvat ca si utilizarea de produse cosmetice nepotrivite  tipului de ten pot constitui factori care sa precipite aparitia tenului sensibil.

Varsta agraveaza semnele de ten sensibil dar, pe de alta parte, o pacienta cu ten sensibil, pe masura ce inainteaza in varsta, achizitioneaza tot mai multe experiente dermatocosmetologice si informatii despre ingrijirea tenului sensibil si isi va gasi o gama cosmetologica si un stil de viata care sa ii permita un control mai bun al suferintei.

Anotimpurile extreme , vara si iarna , prin expunerea la factorii fizici specifici  agraveaza suferinta tenului sensibil.

 Tenul sensibil are  nevoi specifice .

Persoanelor  cu ten sensibil li se recomanda un stil de viata cu stress bine controlat, cu o dieta echilibrata in principii active ( proteine, grasimi si hidriocarbonate bune), gatite fara supraincalzire pe termen lung la temperaturi peste 100 grade Celsius.

O flora intestinala echilibrata si insamantata periodic cu eubiotice asociata si  cu cure periodice de detoxifiere,  Hidrocolonoterapie, Ozonoterapie, Sauna cu Ozon  reprezinta cateva din masurile generale care tin de stilul de viata.

Din punct de vedere cosmetologic tenul sensibil reprezinta o mare provocare, incomplet rezolvata.

 Numarul de produse cosmetice adresate tenului sensibil este foarte mare. Intr-un produs cosmetic pentru tenul sensibil trebuiesc introduse ingrediente de calitate superioara cu o toleranta excelenta, cu potential iritaiv cat mai mic posibil.

Produsele dermatocosmetice dedicate tenului sensibil pot contine o gama foarte larga de principii active si fiecare producator incearca sa construiasca o linie dedicata tenului sensibil care sa satisfaca cat mai multe dintre utilizatoare, fara a putea afirma ca pana in acest moment s-a creat produsul ideal.

Intr-o linie de  drmatocosmetice dedicata tenului sensibil trebuiesc introduse ingrediente de calitate superioara cu o toleranta excelenta , cu potential iritaiv cat mai mic posibil.

Un cosmetic sau dermatocosmetic destinat tenului sensibil trebuie sa contina factori de hidratare, factori antiiritanti si antiinflamatori, sa aiba actiune antihistaminica, dar si factori indreptati mimpotriva rosetei cutanate .

O asemenea gama trebuie sa aiba actiune calmanta, emolienta , catifelanta si energizanta

 Exemplific cu produsele pentru ten sensibil din gama Deuteria Lux ( Emulsia demachianta, Lotiunea –ser si crema ) . Dermato cosmeticele din gama Deuterie Lux dedicate tenului sensibil contin ceramide -3 , lipide din lapte si saruri de acid hialuronic care cresc hidratare cu 58%), ceara de tarate de grau cu shea butter si agan oil care reduc cu 30% simptomele  histaminice de iritatie si mancarime si cu 60% inflamatia  iar extractul din germeni de grau are un excelent efect antiiritant, calmant si  catifelant.

 Lotiunea –ser Deuterie lux pentru tenul sensibil este un concept original pe care l-am creat  si  conform caruia,  intr-o lotine care contine ingredientii activi specifici lotiunilor tonice am incorporat principii active specifice serurilor, in concentratii active , adecvate, astfel  incat am obtinut un produs nou, original care imbina efectele lotiunilor tonice cu cele ale serurilotr tratante , cu eficienta spectaculoasa cu preturi de cost mai mici si  satisfactie deosebita pentru utilizatoare . Ca intreaga gama Deuteria Lux , lotiunea ser  pt ten sensibil , emulsia demachianta si crema pt ten sensibi nu contin 

consevanti ( formaldehide, parabeni), colorantii si/sau  parfumuri.

 Tratmentul tenului sensibil trebuie sa fie complex . El va asocia :

               a)- Produse dermatocosmetice  dedicate , de calitate si cu eficienta mare,  asa cum sunt cele din gama Deuteria Lux .

 Produsele pentru ten sensibil vor fi utilizate timp foarte lung, practic pe toata perioada in care tenul sa manifesta ca un ten sensibil. Nefiind vorba de o sensibilizare, asa cum am definit-o la inceput, nu se  discuta despre desensibilizare in tenul sensibil, tenul sensibil si tenul sensibilizat fiind doua situatii complet diferite ca mecanisme de producere si ca terapie.

Ingrijirea tenului sensibil va beneficia de aceleasi masuri si produse cosmetice in cele doua anotimpuri extreme dar cu cateva particulatitati: vara vom avea grija sa folosim creme fotoprotectoare iar iarna un supliment de hidratare locala si sistemica.

 NOTA: Produsele destinate tenului sensibil sunt produse cu un design aparte, concepute si realizate cu mai multa atentie si grija si ele pot fi folosite fara nici-un efect secundar pe un ten nesensibil, dar aceasta folosire are izul unei folosiri “ de lux”.

 b)-Stil de viata cu dieta adecvata cu :

1)-Evitarea contactului cu poluantii de oras, gaze de esapament, praf de strada, expunerea intempestiva la radiatii infrarosii si ultraviolete sau alti factori fizici ( vant, frig , umezeala, caldutra excesiva) sunt doar cateva masuri benefice in ingrijirea tenului sensibil .

2) – O dieta fara alcool, tutun,  excitante in exces ( cafea, coca, pepsii, ciocolata, bauturi energizante), fara condimente picante in exces ( ardei iute , boia, piper, usturoi), cu cat mai putine conserve, carne de porc, grasimi si tocaturi prajite, sosuri, rantasuri si bogata in legume si fructe ( mere, morcov, pepene, pere, struguri, citrice) este deosebit de bine venita pentru tenul sensibil. Echilibrarea florei intestinale si insamantarea acesteia cu flora sanatoasa, ( eubiotice intestinale ) ocupa un loc foarte important  in echilibrarea tenului sensibil

 c)- Tearpie instrumentala: In clinica noastra folosim, cu rezultate notabile,  protocoale personalizate de terapii instrumentale pentru tenull sensibil, singure sau asociate cu Detoxifiere,, Hidrocolonoterapie, Ozonoterapie , astfel

                          – JetPeel,

               – Intraceutical O2 ( terapia Madonei)

               – Lumina rece LED TRIWINGS

 d) – Detoxifiere

  1. e) – Hidrocolonoterapie
  2. f) – Ozonoterapie

 Pentru informatii suplimentare accesati paginile dedicate acestor tehnici, proceduri si aparate din site-ul www.drnedelcuioan.ro