TRANSPLANT DE PAR

URTICARIA

 

Defineste o suferinta cutanata care are la baza reactii alergice  cu eliberarea in piele de  histamina. Histamina determina dilatarea capilarelor cutanate, dilatare  tradusa clinic prin roseata si cresterea permeabilitatii peretilor vaselor de sange din piele.

Cresterea permeabilitatii peretilor capialrelor permite trecerea componentei lichide a sangelui in piele cu aparitia pe piele de  umflaturi ( edeme) rotund ovalare de culoare roz albicios, asemanatoare cu leziunile care apar pe piele atunci cand pielea este atinsa cu urzica.

Leziunile de urticarie se insotesc de mancarime (prurit) intensa, jenanta, care creeaza un discomfort important pentru pacient.

Orice zona a corpului poate fi sediul manifestarilor de urticarie. La nivelul buzelor, limbii  si a gatului, unde pielea este mai laxa, edemul poate fi important si poate produce dificultati la inghitire si/sau respiratie (edem Quinke).

Afectarea gatului cu reducera respiratiei reprezinta o urgenta medicala si pacientul trebuie sa se adreseze rapid la cel mai apropiat centru medical pentru terapie de urgenta deoarece exista riscul de moarte prin asfixiere.

In multe cazuri, eruptiile urticariene cutanate se pot insoti si de manifestari digestive: durei abdominale, scaun diareic, frecvent exploziv.

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei urticariei sunt cele alimenatre urmate de urticariile  induse prin ingestia de mediacmente .

Identificarea agentului cauzator de urticarie pooate fi de multe ori dificila . In cazurile in care pacientul nu relateaza o legatura directa cu ingestia unui aliment sau medicament sau  contactul cu o substanta chimica, parfum, detergent sau cosmetic care sa poata fi incriminat  sunt foarte utile testele alergologice.

Consultul medical de specialitate dermatologica este extrem de important pentru se putea diferentia urticariile “obisnuite” de urticariile secundare unor boli sistemice: colagenoze, parazitoze , infectii virale ( hepatita), etc.,  care au ca prim simptom o manifestare de tip urticarian.

 In clinica noastra folosim , cu mult succes, terapia personalizata  a urticariei tinand cont de tipul si inensitatea formei clinice de manifestare  precum si de patologia asociata la un anumit pacient.

Antihistaminicele, corticoterapia sistemica, echilibrarea florei intestinale, curatarea colonuilui prin clisme si/sau Hidrocolonoterapei asociate cu dieta hipoalergenica sunt doar cateva din masurile utile pe care le rec omandam.

In cazuruile cand  urticaria devine cronica fototerapia cu raze UVB narrowe band 311nm , climatoterapia , fototerapia LED ca si Ozonoterapia pot fi remedii utile .

 Aparate folosite in clinica noastra  in terapia complexa a urticariei.

 1- Aparat de Hidrocolonoterapie  HC-2000 automatizat si digitalizat,   produs     Spania

 2- Generator  de Ozon Medical OZONOSAN ALPHA PLUS,  produs in Germania

 3- APARAT DE FOTOTERAPIE DERMALIGHT 1000 CU UVB narrow nand  311nm, GERMANIA