MASURARE LUNGIME TELOMERI

MASURARE LUNGIME TELOMERI 

 

   Telomerele sunt structurile terminale ale cromozomilor, alcătuite din sute sau chiar mii de copii ale unui hexanucleotid ( TTAGGG). La fiecare diviziune a unei celule diferenţiate, structura telomerazică terminală a cromozomilor se scurtează cu 50 -100 de perechi de baze.Acest fenomen a fost foarte clar demonstrat pentru fibroblaştii şi limfocitele oamenilor vârstici.

         În celulele stem, prezenţa telomerazei, o ADN polimerază ARN dependentă care sintetizează hexanucleotidul telomerelor  terminale ale cromozomilor, asigură că scurtarea acestora în timpul diviziunii celulare să nu se producă.

       În celulele diferenţiate, datorită absenţei enzimei polimerizante – telomeraza, structurile telomerazice terminale cromozomice se scurtează la fiecare diviziune. În celulele bătrâne, pierderea structurilor telomerazice terminale cromozomiale dincolo de o anumită limită minimă face imposibilă diviziunea celulelor.

       În celulele canceroase, enzima polimerizantă- telomeraza, este reactivată şi celulele se pot divide indefinit ( cu condiţia să se afle într-un mediu adecvat) .

       În concordanţă cu teoria telomerazelor, organismul îmbătrâneşte pentru că celulele îşi pierd capacitatea de a se divide. 

 Masurarea lungimii telomerilor este o tehnologie  foarete recenta si sofisticata . Cunoscand lungimea reala a telomerilor la un individ , vom putea extrapola date referitoare la varsta sa biologica si la speranta sa  de viata.

 Telomerii scurti sunt asociati cu multe dintre bolile legate de varsta precum: bolile cardiovascualre, bolilele neurodegenerative, diabetul,  infertilitatea,  bolile infectioase, cancerul.

Masurarea lungimii telomerilor si compararea varstei biologice cu varsta cronologica  se constitue intr-un argument stiintific pentru decizia de a urma un stil de viata care sa permita o viata mai lunga si mai sanatoasa dar si pentru a decide terapiile cu activatori de telomeraza  care vizeaza reconstruirea lungimii  telomerilor si pe cale de consecinta a intineririi si a cresterii sperantei de viata a uni individ.

Cea mai eficienta tehnica de masurare a lungimii telomerilor este tehnica TAT care utilizeaza microscopia confocala si algoritmi matematici complexi pentru a capta si calcula lungimea telomerilor  din interiorul nucleilor  celulelor vii.