Exozomii sunt factorul comun al metodelor de reparare ale organismelor vii. Exozomii sunt secretati de celulele stem, de palchete, de toate tipurile de celule cu endomembrane si prin continutul lor de proteine, lipide, micro ARN, factori de crestere si comunicare transmit informatiile de activare, proliferarea, diferentiere pentru celule stem, celulele sanguine si celulele tisulare migrante cu controlul fazelor ciclului celular => activare multiplicativa si diferentiere-necesare repararii organismului sau a tesutului lezat sau imbatranit.

Exozomii sunt cel mai bine definiti ca vezicule extracelulare care sunt eliberate din celule dupa fuziunea unui compartiment intracelular = the MultiVezicular Body (MVB) = cu membrana celulara. Prin aceasta fuziune se elibereaza vezicule intra luminale (ILVs) (IntraLuminal Vesicles) si aceste vezicule sunt cunoscute sub numele de exozomi.
Exozomii, de origini variate, vegetali, animali sau din culturi celulare umane, in functie de calea de administrare, injectabila sistemica sau locala pe cale dermatologica, cuplata cu microneedling, pot induce regenerarea tisulara.

Din ratiuni de prudenta si securitate, in clinica noastra, cea mai frecventa este administrarea cutanata pentru scopuri estetice: regenerare si reintinerire cutanata faciala, terapia pigmentarilor excesive si nu in ultimul rand pentru terapia caderii excesive a parului.