G-ral . Mr(r). Prof. Dr. Nedelcu Ioan

CMI   Nedelcu Ioan, Str Veronica

Micle no 15, sector 1, Bucuresti,

Tel 0722 55 37 34

Dermatita atopica este definita ca suferinta cu predispozitie genetica la a face reactii  recurente cu mecanism imunoalergic la o multime de alergeni:  alimentari, respiratori,  substante de contact, cosmetce, parfumuri, detergenti, alimente, pulberi, polenuri, praf de var si/sau ciment , saruri de crom si/sau nichel, mucegaiuri, peri si scuame de animale, acarieni, microbi, dezechilibrele  florei cutanate si digestive, etc.

Mecanismele patogenice imunoalergice   sunt din ce in ce mai bine cunoscute . In ultimul timp se acorda o importanta deosebita micobiomului cutant si celui intestinal in patogenie dermatitei atopice.si reglarae acestora se inscrie ca un pas extreme de important in terapia moderna acestei suferinte.

Manifestarile  clinice  sunt polimorfe, bine cunoscute de  fiecare dermatolog,  cu episoade eruptive declansaate capricios sau de ingestia sau contactul cu alergenii, dar in toate cazurile , ca  numitor  comun , sunt prezente  xerodermia si pruritul, cu intensitati de  manifestare variabile .

Primul gest pe care il fac in fata unui pacient cu dermatita atopica este sa caut componenta genetica si mai ales sa identific alegenii cei mai frecfenti declansatori de  boala la pacientul respectiv. Recomad indepartarea alergenilor cunoscuti dar si efectuarea de  teste alergologice pentru identificarea altor alergeni la  care pacientul s-a sensibilizat intre timp. Recomand  teste alergologice de  tip pach teste, bateria standard europeeana , imbunatatita cu alergenii care , in cursul anamnezei, sunt banuiti a fi implicati , Nu uit nicodata sa caut intoleranta la lactoza, glidina si mai nou la ambrozie. Efectuez explorarea microbiomului intestinal panelul de  atopie si/sau panelul de  colon iritabil pe  langa examene parazitologice uzuale. Evidentierae  sensibilizarilor prin dozarea nivelelor serice de IgE specific este foarte iportanta . In cazuri deosebite dozez intoxicatia tisulara cu metale grele care modifica reactivitatea imunologica favorizan autoimunitatea. In cazuri rare, cu episoade subintrante si manifestari clinice agresive si  fara raspuns bun la tratament caut alergile  de tip intarziat prin IgG4 ( test Imupro300)

Ttratamentul dermatitei atopice ,il fac diferentiat in raport de stadiul evolutiv al sufeintei: puseu acut sau tratament cronic de intretinere si profilaxie.

Tratamentul fazei acute il fac asa cum  ilf ac toti colegii , cu antihistaminice timp lung , 4-6 saptamani Pentru controlul manifestarilor acute si intense ,recomand  cu crème continand asociatii  de dermatocorticoizi si antibiotice pentru perioade scurte de 7-10 zile  uramt de inhibitori de  calcineurina pe  perioade lung..Controlul disbiozei cutanate  cu antibiotice in crème  si al disbiozei intestinale cu eubiotice si probiotice este foarte important si il fac atat in faza acuta cat si periodic pentru intertinere si profilaxie. Tot inhibitorii de  calcineurina r ii ecomand sa  fie reluati, impreuna cu antihistaminicele la primele semen de  recidiva. Indepartarea contactului cu alergenii este esential atat in tratamentul fazei acute cat si in tratamentul de intretinere si profilactic

Tratamentul xerodermiei generatoare de  prurit si favorizant la penetrarii alegenilor activatori ai celuleli prezentatoare de antigeni din piele cu  declansarea de episode de  dermatira atopica este esentiala.

Pentru mine,  controlul xerozei si echilibrarea microbiomului cutanat in ambele faze de tratament sun atat de importante incat am imaginat si produs , in gama de  produse dermatocosmetice pe baza de Apa Echilibrata in Deuteriu, gama Deuteria Lux, un linear destinat dermatitei atopice.Linearul cuprinde Deuteria lux crema hidartanta si emolienta pentru corp  care se aplica de la gat in jos  pe tot corpul dupa baita la copii , incepand de  la  momentul declansarii dermatitei atopice sau dupa dus la aulti. Sapunul Deuterial lux, Crema pentru ten sensibil Deuterialux care se aplica de 2 x pe zi, dimineata si seara pe fata si gat si samponul Deuteria Baby pentru spalare frecventa si fara lacrimi. Acest produse dermatocosmetice , prin continutul lor special de ingredienti  naturali alesi sa acopere cel mai bine nevoile pielii atopice si prin efectele biologice spectaculaoase sle Apei chilibrate in Deuteriu , in ultimii 12 ani ,au dovedit o  eficienta mult superioara si sunt deosebit de apreciate de pacienti  care nu vor sa mai renunte la ele.