24.02.2010 | Author: Nedelcu Ioan | Posted in Sfatul Medicului

STRATEGII DE INGRIJIRE A RIDURILOR

G-ral Maior ( r ) Prof Univ. Dr . Nedelcu Ioan

Ridurile sunt,  adesea, martorii tacuti ai timpului cares-a scurs peste noi. Frigul, vantul , soarele, ploaia, substantele poluante, meseriile si sporturile practicate in aer liber cu expunerea intempestiva la factorii agresivi fizici, chimici, radiativi sunt tot atatea conditii favorizante ale aparitiei si dezvoltarii ridurilor. Determinismul genetic propriu fiecarui organism moduleaza vitaza de aparitie si dezvoltare a ridurilor .

Indiferent de cauzele generatoare si mecanismele de aparitie, ridurile sunt considerate a fi daunatoare frumusetii si in consecinta orice efort care are drept scop reducerea acestora este binevenit.

Numarul tehnicilor si metodelor de lupta impotriva ridurilor este atat de mare incat frecvent , in cadrul consulturilor medicale, ni se punea intrebarea : “ Domnule Doctor, ce si cand anume trebuie sa fac pentru a-mi ingriji cel mai eficient ridurile ?”

Primul si poate cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont  este profilaxia  aparitiei ridurilor, deoarece este mult mai usor sa prevenim decat sa tratam . Trebuie sa respectam pielea, in activitatea zilnica , de asa maniera incat sa nu-i suprasolicitam posibilitatile de adaptare la agresiunea mediului inconjurator . Trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a trai intr-un mediu natural cat mai curat , cu cat mai putini factori poluanti agresori.

Zambetul este un factor deosebit de important pentru profilaxia aparitiei ridurilor de expresie, incruntarea aduce dupa sine contractia muschilor pielii care prin repetitie vor genere ridurile de expresie .

Utilizrea mijloacelor de protectie fizica ( palarii, esaerfe, haine adecvate intensitatii anotimpului si gradului de insolatie sunt de mare folos.La acestea se adauga utilizarea factorilor de protectie fizica si chimica continuti in cremele ecran solar. Daca in urma cu cateva decenii se spunea ca gradul de civilizatie al unei societati poate fi masurat si dupa cantitatea de detergenti si sampoane utilizate, astazi, putem parafraza spunand ca acest grad de civilizatie este dependent si de cantitatea si calitatea cremelor de protectie solara utilizate.

Ingrijirea adecvata din punct de vedere cosmetic este de mare importanta si ar reprezenta urmatorul pas in cadrul preocuparilor legate de riduri.

Dimineata se va utiliza o crema hidratanta si emolienta  pentru ten normal , uscat sau sensibil, aplicate  dupa curatarea prealabila a tenului cu o emulsie demachianta pentru ten normal , ucscat , sensibil  si tonifierea cu o lotiune tonica adecvata tipului de ten.  .

Seara se impune aplicarea unei creme de noapte sau a unei creme antirid antiimbatranire cutanata. Acestea se vor aplica doar dupa curatarea cu emulsia demachianta si tonifierea cu lotiunea tonica adecavte tipului de ten

Cremele de gomaj bland utilizate din doua in doua zile sau cremele de gomaj profund , aplicate de una, doua ori pe saptamana reprezinta unul dintere micile mari secrete ale ingrijirii adecvate ale unui ten pe care dorim sa-l protejam de aparitia prematura a ridurilor.

Peeling-urile chimice superficiale pe baza de acizi alpha hidroxi sau de acid mandelic , concepute pentru auto ingrijire , sau peeling-urile efectuate in centrele de frumusete stau la indemana fiecaruia  . Superioare peeling-urilor chimice superficiale sunt peeling-urile mecanice dublate de cristaloterapie si terapie endermologica (de activate a drenajului limfatic si a circulatiei prin capilarele arteriale si venoase cutanate). Acestea se realizeaza prin tehnicile de microcriodermabraziune , executate de specialisti in cabinete adecvat dotate. Microcriodermabraziunea poate fi executata in orice anotimp, nefiind insotita de riscurile peeling-urilor chimice .

Mezoterapia ( injectarea superficiala in piele  a unor amestecuri complexe si personalizate de substante active – acid hialuronic, X-ADN, Microelemente, Vitamine, etc., cu ajutorul unr dispozitive si ace speciale ce fac intepaturile complet nedureroase),  singura sau in asociatie cu microcriodermabraziunea , reprezinta un pas specializat, de mare eficienta si deosebit de util in pastrarea tenului tanar si prevenirea imbatranirii.

Folosirea substantelor de umplere ( colagen, acid hialuronic, etc, ), rezorbabile sau neresorbabile , administrate prin microinjectarea sub riduri cu “ umplerea “ acestora reprezinta deja o tehnica sofisticata ce sta doar la indemana medicilor specializati.

Cele mai sofisticate tenhnici de lupta impotriva ridurilor , tehnici la limita manevrelor chirurgicale( liftinguri ) , constau in implantatrea de fire de prolen sau aur cu scopul de a remodela, sustine tenul si sterge ridurile.

In concluzie, primii pasi, din punct de vedere cosmetologic, in profilaxia si tratamentul ridurilor o reprezinta utilizarea cosmeticelor adecvate . Astazi, va recomandam pentru ingrijirea ridurilor gama  DEUTERIA LUX.

Cosmeticele DEUTERIA LUX sunt  produse unice in lume prin continutul

intr-o apa speciala, creata in laborator de cercetatorii romani si premiata cu Medalii si Diplome de Aur la cele mai faimoase targuri de inventii din lume,  Apa Echilibrata in Deuteriu si asociatii complexe dintre cele mai active principii cosmetice naturale .

Pentu profilaxia si ingrijirea ridurilor va recomandam, pentru dimineata,  folosirea DEUTERIA LUX crema dezi pentru ten normal si ten uscata plicata dupa curatarea tenului cu DEUTERIA LUX emulsie demachianta pentru ten normal/uscat/sensibi . Pentru seara veti utiliza , dupa curatarea tenului cu emulsia demachianta adecavata, Crema de noapte DEUTERIA LUX sau , daca ridurile sunt mai exprimate,   Crema antirid si antiimbatranire cutanata   DEUTERIA LUX .