Publicat Help Net articol feb2012

VITILIGO

Prof. Dr. Nedelcu Ioan,

Membru al Academiei Americane de Dermatologie

Este o dermatoza caracteriazata prin dezvoltarea pe piele de placi decolorate . Leziunile sunt de culorea alb-laptoasa, au forma  rotunda sau  ovala,  sunt bine delimitate si frecvent sunt localizate periorificial ( in jurul ochilor , in jurul gurii, genital ) dar si pe zonele supuse traumatismelor repetitive cum ar fi coatele, genunchi, axilele, crestele iliace, in  jurul unghiilor, glezne,  s.a.m.d.

Orice zona a corpului, de la fata la torace si membre, poate fi afectata de boala. Firele de par  din placardele  de vitiligo sunt, de asemenea, lipsite de pigment.

Boala recunoaste o predispozitie familiala ( apare in aproximativ 30% din cazuri la membrii aceleiasi familii). In populatia generala, vitiligo are o incidenta de aproximativ 2% si poate afecta orice rasa. Debutul bolii se  poate inregistra la orice varsta, frecvent la copii  ( decadele de viata 1si 2 ) dar si la adulti. De foarte multe ori factorul declansator al eruptiei de vitiligo este reprezentat de un stress major: suparare, spaima, deces in familie, etc..Boala nu  pune viata in primejdie ea este generatoare de  mari suferinte psihice, complexe de inferioritate cu pierderea stimei de sine  si desocializare.

Vitiligo se asociaza frecvent cu suferinte imune si mai ales cu disfunctie tiroidiana ( tiroidita autoimuna) si  diabet zaharat. Pe terenul genetic predispozant , caracterizat printr-o fragilitate a sistemului pigmentogen intervin frecvent si alti factori producatori de boala :factori neuropsihici, dismetabolici, tulburari ale sistemului redox, tulburari endiocrine si mai ales imune. Acesti factori  se impletesc intre ei , fiecare in proportie variabila de la pacient la pacient, astfel incat tratamentul  in vitiligo  este complex , costisitor si de lunga durata. Terapia  asociaza folosirea de medicamentoase sistemice cu terapie locala ( dermatocorticoizi , inhibitori de calcineurina, etc), terapie dermatocosmetologica ( creme din gama Deuteria cu apa echilibrata in Deuteriu) si terapie instrumentala ( raze UVB  cu banda ingusta 311nm, laser cu excimeri, PUVA, etc) sau in lipsa acestor aparaturi  plaja sau solarul ( cu respecatarea normelor de expunere sanatoasa, a orelor adecvate de plaja  si utilizarea de creme fotoprotectoare).

deoarece daca dorim sa “punem la treaba” celulele pigmentogene din piele pentru a produce pigment trebuie sa le oferim stimulul fiziologic de pigmentare , adica razele ultraviolete, chiar cu riscul de a accentua contrastul intre pielea cu vitiligo si cea normala.

Tratamentul  vitiligo necesita o echilibrare neuropsihica dublata de o psihoterapie adecvata, corectarea  tulburarilor imune, dismetabolice , redox si  nu in ultimul timp o dieta dincare sa fie eliminate  cafeinicile, ( cafeaua naturala, coca, pepsi, ciocolata) , condimentele picante ( ardei iute, boie iute, piper ) , grasimile si tocaturile prajite si in special carnea de porc .

In vitiligo se permite carnea de  vita, pasare si peste, fiind de  dorit sa se evite gatirea prin prajire  in grasimi si uleiuri incinse la peste 100 grade C. Zaharul va fi  inlocuit cu fructoza sau miere iar alcoolul si tutunul trebuiesc suprimate. Legumele si fructele vor fi de mare folos in terapia vitiligo, dar vom avea grija sa evitam fructele la care  pacientul este alergic.