Interviuri  aparute in revistele CE SE INTAMPLA DOCTORE si TANGO in luna aprilie 2012.Ce se intampla doctore?

1-Care este diferenta dintre pielea sensibila si pielea sensibilizata?

 Tenul sensibil este o stare fara o cauza aparenta. Tenul sensibilizat este un ten pe care s-au aplicat diferite substane, uneori continute in cosmetice, coloranti, conservanti, detergenti, praf adus de vant, praf de var , praf de ciment ( contin saruri de crom si nichel care sunt intens sensibilizante),  etc., care substante activeaza sistemul de aparare imuna care va produce arme de aparare( = se sensibilizeaza=) impotriva acelor substante.

 2. Care sunt simptomele pielii sensibile?

 Tenul sensibil este un ten iritat, care inteapa , ciupeste , se acopera de mici vezicule si /sau papule, adica un ten “suparat “ tot timpul, fara o cauza aparenta.

 3. Ce tratamente externe si interne recomandati pentru a ameliora simptomele pielii sensibile?

Evitarea contactului cu poluantii de oras, gaze de esapament, praf de strada, expunerea intempestiva la radiatii infrarosii si ultra violete sau alti factori fizici ( vant, frig , umezeala, caldutra excesiva) sunt doar cateva masuri benefice in ingrijirea tenului sensibil .

4. Care sunt alimentele care favorizeaza si intaresc sanatatea pielii?

O dieta fara alcool, tutun,  excitante in exces ( cafea , coca, pepsii, ciocolata, bauturi energizante) , fara condimente picante in exces ( ardei iute , boia, piper, usturoi), cu cat mai putine conserve , carne de porc, grasimi si tocaturi prajite, sosuri, rantasuri si bogata in legume si fructe ( mere, morcov, pepene, pere, struguri, citrice) este deosebit de bine venita pentru tenul sensibil. Echilibrarea florei intestinale si insamantarea acesteia cu flora sanatoasa, ( eubiotice intestinale ) ocupa un loc foarte important  in echilibrarea tenului sensibil

5. Ce produse cosmetice recomandati pentru acest tip de piele?

Alegerea de produse cosmetice adecvate , dedicate tenului sensibil, din care  sa fi fost elimanati consevantii( formaldehide, parabeni), colorantii si parfumurile si care cosmetice contin princuipii active care s-au dovedit ca amelioreaza sterea de iritatie continua a tenului sensibil( asa dupa cum este cazul Emulsiei demachiante, lotiunii tenice-ser si a cremei Deuteria Lux dedicate ingrijirii tenului sensibil),  reprezinta o alta cale de  abordare terapeutica

6. Este important ca absolut toate produsele folosite sa fie speciale pentru pielea sensibila sau este suficient sa folosim doar unul, doua astfel de produse?

Este foarte important sa se utilizeze dintr-o anumita gama toate produsele ( emulsie demachianta, lotiune tonica, crema pentru zi, crema de gomaj ) dedicate strict ingrijirii tenului sensibil .

7. Pentru cat timp trebuie folosite aceste produse pentru pielea sensibila? Este posibila operatia de desensibilizare a pielii?

Produsele pentru ten sensibil vor fi utilizate timp foarte lung, practic pe toata perioada in care tenul sa manifesta ca un ten sensibil. Nefiind vorba de o sensibilizare, asa cum am definit-o la inceput, nu se  discuta despre desensibilizare in tenul sensibil, tenul sensibil si tenul sensibilizat fiind doua situatii complet diferite ca mecanisme de producere si ca terapie.

8. Ce se intampla, cu persoanele care nu au piele sensibila si totusi opteaza pentru acest gen de cosmetice?

Produsele destinate tenului sensibil sunt produse cu un design aparte, concepute si realizate cu mai multa atentie si grija si ele pot fi folosite fara nici-un efect secundar pe un ten nesensibil, dar aceasta folosire are izul unei folosiri “ de lux”.

9. Cum trebuie ingrijit tenul sensibil in sezonul cald? Dar in sezonul rece?

Ingrijirea tenului sensibil va beneficia de aceleasi masuri si produse cosmetice in cele doua anotimpuri extreme dar cu cateva particulatitati: vara vom avea grija sa folosim creme fotoprotectoare iar iarna un supliment de hidratare locala si sistemica.

 10. Ce ingrediente aflate de obicei in componenta cosmeticelor trebuie evitate?

Din cosmeticele dedicate tenului sensibil trebuie sa se elimine   consevantii( formaldehide, parabeni), colorantii si parfumurile si  materiile prime cosmetice  care se stie ca au potential iritativ, alegenic sau in combinatie cu alte ingrediente cosmetice pot deveni agravante pe tenul sensibil

11. Curele de detoxifiere ajuta la desensibilizarea tenului? Daca da, cat de des trebui tinute si in ce constau?

Da ajuta si este bine sa fie trealizate cel mult de 2 ori / an.

12. Care este temperatura apei ideala pentru curatarea tenului sensibil?

Tenurile in general si cele sensibile in special nu iubesc  apa si sapunurile si de aceea au fost create emulsiile demachiante si lotiunile tonice . Cand este absolut necesar se va folosi apa calduta, baile fierbinti si sauna putand agrava suferinta tenului sensibil

Tango
1. Care este diferenta intre cosmeticele anti-age si antirid?

Cosmeticele anti-age contin substante care incetinesc procesul de imbatranire cutanata, distructia celulelor pielii prin imbatranire, stress oxidativ si stil de viata dar si previn degradarea prematura a colagenului , fibrelor elastice si acidului hialuronic din piele  . Cosmeticele antirid contin substane care relaxeaza musculatura cutanata superficiala responsabila de dezvoltarea ridurilor de expresie, contin substante intens hidratante pentru anula deshidratarea pielii , deshidratare responsabila de ridurile mici superficiale  zise “ de deshidratare” si subsatante care sa sporeasca sinteza de colagen , acid hialuronic si fibre elastice in profunzimea pielii.

2. Dar cosmeticele care sunt deopotriva antirid si anti-age, sunt mai eficiente?

Cosmeticele care sunt in acelasi timp antirid si anti-age sunt superioare ele continand principii active din cele doua tipuri deja discutate. In ultimul timp tendinta in cosmetologie este de a se produce creme antirid anti-age ( si poate ca cel mai bine putem exemplifica aceasta tendinta cu crema antirid anti-imbatranire cutanata  Deuteria Lux care imbina  principiul activ asemanator cu cel din veninul de Vipera de Templu care  blocheaza cu 82%  contactia musculara cutanata  cu extracte din microalge care sporesc cu 67% sinteza  de colagen  si reduc cu 46% viteza de moarte a fibroblastilor cutanati)  si aceasta pe de o parte datorita eficientei lor sporite pe de alta parte marea majoritete a principiilor active au atat actiune anti-age cat si antirid.

3. Exista contraindicatii pentru aceste produse: de exemplu, unui ten de 30 de ani ii dauneaza produse de ingrijire pentru 45 de ani?

Problema nu se pune in termeni de varsta ci de cat de importanta este imbatrinirea si ridarea cutanata . In general  se considera ca varsta este un factor foarte important de imbatranire cutanata. In realitate mai importanta este determinarea genetica a vitezei de imbatranire si mai ales stilul de viata care daca este nepotrivit poate epuiza mai rapid rezervele biologice de lupta naturala antiimbatranire si antirid. Ideea este ca o crema antirid anti-imbatranire cutanata poate si trebuieste sa fie folosita din momentul in care incep sa apara primele riduri.

4. Nu putem influenta bagajul genetic, dar exista anumite obiceiuri care ne pot mentine tineretea pielii sau dimpotriva. Ni le puteti enumera pe cele mai importante – BUNE si RELE.

Stilul de viata, adica expunerea la factori fizici, frig , umezeala, caldura excesiva, radiatie infrarosie si ultravioleta, meseriile exercitate in aer liber si soare excesiv, plaja , solarul,  poluantii de oras, smog-ul, fumatul, alcoolul, dieta bogata in grasimi, uleiuri si carne( mai ales cea de porc) incalzite la peste 100 grade Celsius sunt doar cateva dintre obiceiurile zise rele. Folosirea protectiei fata de factorii fizici agresivi, imbracaminte si lenjerie adecvate, creme fotoprotectoare, diete concordante cu normele de nutritie in care alimentele sa fie gatite corect si sa contina o compneneta adecvata si echilibrata de principii nutritive( proteine, grasimi, carbohidrati buni) si multe legume si fructe sunt obiceiuri bune, esentiale in incetinirea vitezaei de imbatranire.

La aceasta se adauga utilizarea de produse cosmetice de calitate , adecvate tipului de ten pe care il detinem din nastere.

5. Tenul este cel mai expus si se spune ca imbatraneste primul. Este adevarat?

Pielea fetei fiind permanent expusa contactului cu factorii agresivi din mediul inconjurator trebuie sa beneficieze de o atentie deosebita in actiunea de  profilaxie a imbatraniriii premature .

6. Ce se intampla de fapt in celulele noastre. Cum ne imbatraneste pielea, ce se pierde?

Un raspuns complet la aceasta intrebare nu exista. Se considera ca fiecare om are o anumita determinare genetica ce ii va determina viteza de imbatranire cronologica. Viteaza de imbatarnire cronologica poate fi marita sau incetinita prin stilul de viata si alimentatie. Pe ansamblu, in timpul imbatranairii, numarul si calitatea celulelor care compune pielea scade concomitent cu scaderea continutului in colagen, fibre elastice,  acid  huialuronic, apa etc,. Odata cu imbatranirea pielii se reduce si se disloca grasimea fetei, se reduce masa musculara si au loc resorbtii osoase care vor modifica aspectul tanar al fetei.

7. Deci un ten matur are nevoi specifice. Care ar fi cele mai importante?

Un ten  matur poate fi un ten normal, un ten uscat, un ten sensibil sau un ten sensibil-uscat. Fiecare dintre aceste tipuri de ten matur are nevoi specifice . Un ten matur normal va beneficia de emulsie demachianta, lotiune tonica si crema de zi din gama de ten normal( Exempu cele din gama Deuteria Lux pentru ten normal). Daca au  aparut  riduri fine se va adauga o crema hidratanta , de preferinat din gama de ten sensibil( Deuteria Lux pentru ten sensibil) cuplata seara cu o crema de noapte hranitoare si regeneratoare.  Daca au inceputa sa apara si riduri de expresie este momentul sa se adauge o crema anti rid antimbatranire cutanata( din gama Deuteria Lux ) la care este bine sa se asorteze o crema de contur ochi si /sau daca au aparut si cearcanele o crema anticearcan , din aceeasi gama. Tenul matur va benficia, in cel mai inalt grad, de cremele de gomaj( de exempu crema de gomaj profund Deuteria Lux) care de cel putin 2x/saptamana vor produce o curatare profunda a tenului cu indepartarea celulelor moarte si impuritatilor si vor  favoriza regenerarea cutanata.

 8. De la ce varsta este obligatoriu sa folosim produse pentru regenerare celulara?

Nu varsta cere utilizarea de produse regeneratoare ci gradul de alterare cutanata determinat de predispozitia genetica si de stilul de viata.