Cabinet Nedelcu Ioan

Inteviu pentru www.acasatv.ro

 

General Maior (r) Prof. Dr. Nedelcu Ioan, Membru al Academiei Americane de Dermatologie (www.drnedelcuioan.ro)

1 – De la ce varsta credeti ca e indicat sa inceapa fetele sa foloseasca produse de ingrijire a tenului? Dar sa se machieze?

         Stabilirea unei varste  ideale pentru ca o fata sa inceapa a se machia si a folosi produsele cosmetice este o sarcina ce nu va fi rezolvata  de nimeni, deoarece numarul de variabile de luat in consideartie este imens si in continua schimbare. Aceste  criterii tin  de la tarditiile unei populatii  definete pana la deciziile dcare tau la baza  liberul arbitru individual si mai ales de  criteriile unice dupa care fiecare persoana isi apreciaza frumusetea si stndardele de frumusete .

         Cred ca folosirea produselor cosmetice si a fardurilor poate si trebuieste sa fie analizata din cel putin doua unghiuri:

a)   -momentul in care pe ten apar primele semne de suferinta cosmetica ( riduri , deshidratare, etc,) sau  boli cutanate care trebuiesc tratate si in  al caror tratament  adjuvant produsele cosmetice de camuflaj sau dermatocosmetice cu scop terapeutic sunt recomandate  DE MEDIC SAU DE COSMETICIAN;

b) –mometul in care traditiile comunitatii si permisiunea familiei accepta utilizarea cosmeticelor si machiajului:

2 – Credeti ce o adolescenta trebuie sa urmeze aceiasi pasi de ingrijire a tenului (demachiere, tonifiere, hidratare + masca ocazionala si ingrijirea zonei din jurul ochiilor cu produse speciale) pe care ii urmeaza o femeie matura, ori sunt totusi niste diferente?

Pasii  de ingrijire a tenului trebuie sa respecte cerintele regulilor de cosmetologie, asa cum le-ati enumerat Dumneavoastra. Exceptiile sunt rarae , dar ca orice regula si regulile de ingrijire cosmetica beneficiaza de exceptii. Diferentele constau in tipul de  ten si tipul de produs cosmetic adecvat tipului de ten.

 a)- Pentru un ten tanar, vom acorda mai multa atentie produselor de curatare sau eventual celor de hidratare si de protectie impotriva factorilor de agresiune exterana:  frig, umezeala, curenti de aer rece, smog, poluianti , praf, raze ultraviolete si infrarosii. Tinerele sunt mult mai deschise  la un stil de viata cu petrecerea unei mari parti de timp in aer liber si cu expunerea la factorii fizici a unei suparafete de piele semnificativ ma mari decat femeile mature sau varstnice. Aceste solicitari ale rezervei biologice cutanate trebuiesc echilibrate prin utilizare de produse cosmetice adecvate tipului de ten si de nevoie cutanata;

 DEUTERIA LUX  crema pentru ten normal si ten uscat: Asociaza efectele -apei echilibrate in Deuteriu cu excelentele efecte emoliente  si antioxidante ale Uleiurilor naturale Vegetale (Jojoba, Masline, Seminte de strugure)  Vitaminei E si Extractului de Aloe  Vera.. Tripeptidele -3 amelioreaza ridurile cu 50% si sporesc cu 119% sinteza de colagen a fibroblastilor umani. Prin Acidul Hialuronic (sarea  silanolica)   creste cu 22 % hidratare cutanata  iar Ceramidele -3 si lipidele din lapte reconstruiesc bariera lipidica a pilelii crescand hidratarea cu 25% si  scazand pierderea insensibila de apa prin piele cu 11%

 – DEUTERIA LUX  crema pentru ten sensibil: Asociaza efectele -apei echilibrate in Deuteriu cu cele ale amestecului de Ceara  de tarate  de Grau cu Shea Butter si Argan  Oil care  reduc  cu 30% a efectele histaminice  generatoare ale  senzatiei de mancarime cutanata  si cu 60% a efectele  inflamatorii cutanate la care se adauga efectul de hidratare cu 22 % al silanolilor de acid hialuronic  si cele  ale ceramidelor -3 si lipidelor din lapte care reconstruiesc bariera lipidica a pilelii crescand hidratarea cu 25% si  scazand pierderea insensibila de apa prin piele cu 11% .

       Uscaciunea difuza  apielii corpului si mainilor este frecventa la fetele tinere care nu se hidrateaza suficient sau care folosesc geluri si sapunuri foarte agresive, care lasa pielea “scataind de curata”.

– DEUTERIA LUX  crema hidratanta si emolienta pentru corp: Asociaza efectele -apei echilibrate in Deuteriu cu proprietatile emoliente si antioxidante  ale Uleiurilor Naturale Vegetale ( Migdale dulci, Jojoba,  Seminte de Strugure ) cu cele antioxidante  ale Vitaminei E.  Amestecul de Ceara  de tarate  de Grau cu Shea Butter si Argan  Oil   reduce  cu 30% a efectele histaminice  generatoare ale  senzatiei de mancarime cutanata  si cu 60% a efectele  inflamatorii cutanate la care se adauga efectul de hidratare cu 22 % al silanolilor de acid hialuronic  si cele  ale ceramidelor -3 si lipidelor din lapte care reconstruiesc bariera lipidica a pilelii crescand hidratarea cu 25% si  scazand pierderea insensibila de apa prin piele cu 11%

      Celulita sau aspectul de coaja de portocala al pielii de pe fese si coapse este o suferinta cutanata care incepe sa apara inca de la pubedrtate si este agravata de anticonceptional, purtatul tocurilor inalr sau a pantalonilor foarte stramti.

DEUTERIA LUX  crema anticelulitica si de crestere a tonusului cutanat: Asociaza efectele -apei echilibrate in Deuteriu cu proprietatile de reducere cu 32-37% a aspectului de coaja de portocala ale amestecului de Maltodextrina cu Extract de seminte de Paulina Cupana . Alginatul de  Xilanoetriol si Cafeina  exercita o foarte puternica actiune de topire a grasimilor din celulele grasoase ale pielii determinand reducerea aspectului de celulita iar in asociere  acidul Linoleic Izomerizat si Lecitina reduc celulita la 96% dintre utilizatori iar la 70% dintre ei produc un efect vizibil de slabire.

 b)-Un ten matur va avea nevoie de o crema  de noapte , o crema de c ontur ochi si eventual anticearcane si antipungi sub ochi care sa fie din ce in ce mai bogata  in principiia active regeneratoare , uleiuri vegetale esentiale , antioxidanti, etc.

     DEUTERIA LUX  crema de noapte: Asociaza efectele  regeneratoare excelente  ale apei echilibrate in Deuteriu cu proprietatile emoliente si antioxidante  ale Uleiurilor Naturale Vegetale ( Migdale dulci, Jojoba, Masline, Seminte de Strugure ) cu cele ale Vitaminelor A,E,F si ale Extractului de Aloe Vera. Prin Ceramidele -3 si lipidele din lapte se  reconstruieste bariera lipidica a pilelii crescand hidratarea cu 25%. Glicoproteinele din Drojdia de Bere si Colagenul hidrolozat din compozitie refac , hranesc si calmeaza peste noapte tenul iar  Acidul Hialuronic ( sarea silanolica) creste  hidratarea pielii cu 22%

     DEUTERIA LUX  crema anticearcane anti Pungi sub Ochi: Asociaza efectele -apei echilibrate in Deuteriu cu proprietatile de reducere cu 35% in 8 saptamani a cercurilor intunecate si a pungilor de sub ochi determinate de Hidrolizatul din tarate de Orez asociat cu Oxidoreductaze si Proteine din Soia. Amestecul de Ceara  de tarate  de Grau cu Shea Butter si Argan  Oil   reduce  cu 30% a efectele histaminice  generatoare ale  senzatiei de mancarime  si umflare cutanata  palpebrala si cu 60% a efectele  inflamatorii cutanate,  ameliorand  deficitele de micdrocirculatie din pleoape  care stau la baza aparitiei pungilor si cearcanelor de sub ochi

       DEUTERIA LUX  crema  de contur Ochi: Asociaza efectele -apei echilibrate in Deuteriu cu efectul de hidratare al ceramidelor -3 si lipidelor din lapte care reconstruiesc bariera lipidica a pilelii crescand hidratarea cu 25% si  scazand pierderea insensibila de apa prin piele cu 11% . Amestecul de Ceara  de tarate  de Grau cu Shea Butter si Argan  Oil   reduce  cu 30% a efectele histaminice  generatoare ale  senzatiei de mancarime  si umflare cutanata  palpebrala si cu 60% a efectele  inflamatorii cutanate. Extractul de microalge  reduce rapid ridurile prin cresterea  cu 67%  a  sintezei de colagen in piele si scade  cu 46%  a rata de moartea  a fibroblastilor cutanati, determinand rapid diminuarea ridurilor de tip laba de gasca  de la coada ochilor.

  c)-, un ten si mai matur  va asocia treptat si o crema antirid antiimbatranire cutanata care sa contina principii active dovedita ca sunt cu adevarat regeneratoare .

DEUTERIA LUX  crema antirid /antiimbatranire cutanata: Asociaza efectele  spectaculoase a trei principii active:  apa echilibrata in Deuteriu , peptidele antirid de tipul celor   din Veninul de Vipera de Templu  care in experiment inhiba cu 82 % contractia muschilor pielii raspunzatori de aparitia ridurilor, adica are 82% din puterea toxinei botulinice si  extractul de mocroalge care reduce rapid ridurile prin cresterea  cu 67%  a  sintezei de colagen in piele si scade  cu 46%  a rata de moartea  a fibroblastilor cutanati  . La acestea se adauga efectele regeneratoare ale Uleiurilor Vegetale ( Jojoba, Masline, Seminte de Strugure), Vitaminele A si E , Extractul de Aloe Vera si Coenzima Q10

 Crema de gomaj este utiala pentru toate tipurile de ten, diferenta constand doar in agresivitatea cremei ( crema de gomaj superficial sau crema de gomaj profund),  in durata si intensitatea presiunii  de apasare folosite in timpul gomajului si mai ales de asocierea sau non asocierea de  dermatoze care sa impuna regulii speciale de gomaj

3 – Tinerii au tendinta de a pierde noptile (fie ca invata, fie ca petrec), asa ca pierd ocazia de a-si face „somnul de frumusete”. E foarte important sa dormi intre anumite ore ale noptii sau e suficient sa dormi o anumita perioada, indiferent la ce ora se intampla asta?

     Somnul este o acitivitate absolut necesara  pentru o functie normala a creierului. Somnul reprezinta modalitatea prin care creierul se odihneste si se raface , dar in acelasi timp in somn au loc proce4se fiziologice  de o importanta fantastica pentru buna functionare a creierului. Este sufucient sa amintim ca  in timpul somnului informatiile acumulate din ctivitatea de a zi cu zi se  structureaza, se includ in memorie, se asociaza in rezolvarea unor probleme pe care de multe ori in stare de veghe nu le putem rezolva.

     Cantitatea de somn , tradusa prin numar de ore de somn, este o notiune relativa , deoarece sunt persoane cu nevoi diferite de somn . Deosebit de importanta este calitatea  somnului.

        Amintim ca una dintre metodele de tortura deosebit de grave este lipsirea de somn.

        Omul este o fiinta obisnuita sa desfasoare activitate ziua, pe lumina si sa doarma noaptea. Toate ceasurile sale  biologice sunt reglate pe acest ritm : ziua=veghe; noaptea =somn.

         Ritmurile fiziologice de producere a secretiilor interne , de la  secretiile digestive si pana la cele  hormonale ( secretia de hormoni de crestere, hormoni sexuali, cortizon s.a.m.d.) sunt structurate pe schema: zi-activitate; noapte –somn.

       Actiunea destructiva asupra sanatatii si sperantei de viata  a omului obligat sa doarma ziua si sa munceasca noaptea a fost recunoscuta de foarte mult timp si toata lumea stie ca cei care lucreaza noaptea beneficiaza de sporuri speciale la salarii si de  alte avantaje menite sa compenseze consumarea rezervei biologice prin activitatea nocturna.

 4 – Acneea e o problema care apare mai ales in perioada adolescentei. Exista tratamente cu efect miraculos sau e neaprat nevoie de indicatiile unui medic dermatolog pentru a scapa de aceasta problema?

Acneea este o suferinta cutanata tradusa prin hiperfunctia glendelor sebacee. Acestea sunt biciuite, sub influenta stresului, alimentatiei neadecvate, a secretiilor de hormoni sau a  predispozitiei genetice sa secrete cantitati mari de sebum . Concomitent se constata  cresterea in volum a glandelor sebacee asociata  cu ingustarea si rigidizarea orificiuluide eliminarea a sebumului . Cconsecinta cestui paradox este aparitaia acneeii si a complictiilor sale cicatriceale .

a)-Exista forme usoare, medii si forme grave de acnee . Pentru formele usoare , obisnuite de acne  este posibile terapia cu produse dermatocosmetice  eficiente care sa controleze in timp acneea prin reducerae cantitatii de sebum si mai ales prin normalizarea  calitatii sebumului produs , asa cum de  exemplu fac  dermatocosmeticele din gama Deutreia Lux. DEUTERIA LUX  crema pentru ten gras si acneic asociaza efectele excelente  ale apei echilibrate in Deuteriu de influentare  a metabolismului grasimilor cu reducerea cu 46% in 3 luni a secretiei de sebum generate de fitosterolii  din amestecul de Argan Oil cu Extractele  de Palmier Pitic American  si  Susan Indian.  Extractul de Germeni de Grau reduce iritatia si netezeste  tenul acneic, iar  Acidul Hialuronic ( sarea silanolica) creste  hidratarea pielii cu 22%  . La acestea da adauga efectele de control a inflamatiei si de curatre a emulsiei demachiante  si lotiunii tonice Deuteria lux pentru ten gras si acneic care se asociaza efectului benefic al exfolierii cu crema de gomaj profund Deuteria Lux.

 b)-Formele medii si grave de acne si mai ales consecintele lor cicatriceale vor fi tratate conform indicatiilor medicului specialist dermatolog.

 5 – Produsele cosmetice reprezinta ingrijirea exterioara a pielii. Cat de important este sa avem grija si ce mancam, ca sa avem un ten frumos si sanatos? Care sunt alimentele care ne fac bine din acest punct de vedere si care sunt cele care dauneaza grav?

Dermatocosmeticele din gama Deuteria Lux,  gratie compozitiei lor, amelioreaza  spectaculos aspectul tenului si pielii si ajuta semnificativ in tratamentul unui mare numar de dermatoze. Dieta,  consumul de alcool, fumatul , tulburarile cronice de digestie, stilul de viata neadecvat cu expunerea excesiva la actiunea nefasta a radiatiilor ultraviolete si infrarosii, expunerea  neprotejata la frig , umezeala , curenti de aer rece , smog si poluanti, utilizarea de produse cosmetice de calitate indoielnica si neadecvate tipului de ten , toate pe o anumita structura genetica predeterminata individual sunt toati  atatia factori care isi intrepatrund actiunile pentru a genera un ten frumos, energizat, stralucitor,  curat sau un  ten tern, ridat, deshidratat, lipsit de catifelare si armonie.

        Renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, rezolvarea problemelor de digestie, o dieta bogata in fructe si legume , vitamine ,antioxidanti si fibrea si nu in ultimul rand o hidratare adecvata sunt doar cateva din masurile antiaging pe carae le avem la indemana si pe care le putem folosi fara efort. Vorbind despre alimentatie si starea de sanatate cutanata si sistemica este cazul sa amintim ca forte important este nu numai ceea ce mancam ci si modul in care gatim. Evitarea prepararii alimenteleor la temperaturi ridicate cu prajirea lor in ulei incins,evitarea  gatirea carnii la temperaturi peste 80- 100 grade Celsius ca si evitatrea  grasimilor si proteinelor supra coapte  pe un gratar in care flacara sa bata direct pe carne sunt doar masuri minimale de protectie alimentara.