Interviu Unica 2012

 

Prof. Dr. Nedelcu Ioan,

Medic primar dermatolog

Membru al Academiei Americane de  Dermatologie

 

Tenul sensibil – ne nastem cu el sau il dobandim de-a lungul vietii (“cu ajutorul” cosmeticelor neprotrivite, a alimentatie, a unor medicamente etc.)

 Tenul sensibil defineste o anumita particularitate reactionala a pielii fetei. Nu putem afirma ca ne nastem cu ten sensibuil ci doar cu o predispozitie la a dezvolta ten sensibil. De multe ori cei cu ten sensibil sunt subiectii care in copilarie au suferit de dermatita atopica, o suferinta caracterizata prin   predispozitie la reactii alergice frecvente dezvoltate  la substante obisnuite din mediul inconjurator, substante care pentru marea majoritate a oamenilor nu declanseaza reactii alergice.  

  1. Ten sensibil inseamna piele sensibila la nivelul intregului corp, chiar si al scalpului? Exista vreo legatura?

Tenulsensibil este o notiune care se refera exclusive la pielea fetei. Dermatita atopica este o suferinta a pielii intregului corp. Chiar daca intre cele doua suferinte exista, pana la un punct, asemanari de manifestari clinice, ele definesc situatii clinice diferite, cu mecanisme de producere diferite, de multe ori fara o cauzalitate aparenta intre ele.

  1. Exista anumite afectiuni favorizate de tenul sensibil?

Nu putem vorbi despre “ afectiuni favorizante ale tenului sensibil “ ci doar despre manevre de ingrijire, stil de viata si  produse cosmetice neadecvate tipului de ten continand conservanti ( formaldehide, parabeni, ) parfumuri, coloranti care favorizeaza aparitia tenului sensibil pe un teren predispus

  1. Putem vorbi astfel despre o profilaxie a tenului sensibil asa cum este cazul ridurilor?

Nu putem vorbi despre o profilaxie a tenului sensibil asa cum este cazul ridurilor,dar , in general se  considera ca un stil de viata ce reducerea la maximum a expunerii la factorii fiozici agresivi ( frig, umezeala, curenti de aer rece, poluanti de oras, smog) tutun ,alcool, dieta neadecvata  cu principii actve dezechilibrate si gatite neadecvat ca si utilizarea de produse cosmetice nepotrivite  tipului de ten pot constitui factori care sa precipite aparitia tenului sensibil.

 

  1. Care sunt nevoile specifice ale unui ten sensibil?

Tenul sensibil are nevoie de o viata cu stress bine controlat, cu o dieta echilibrata in principii active ( proteine, grasimi si hidriocarbonate bune), gatite fara supraincalzire pe termen lung la temperaturi neste 100 grade Celsius. O flora intestinala echilibrata si insamantata periodic cu eubiotice si cure periodice de detoxifiere reprezinta cateva din masurile generale care tin de stilul de viata. Din punct de vedere cosmetologic tenul sensibil reprezinta o mare provocare, incomplet rezolvata. Numarul de produse cosmetice adresate tenului sensibil este foarte mare. Intr-un produs cosmetic pentru tenul sensibil trebuiesc introduse ingrediente de calitate superioare cu o toleranta excelenta , cu potential iritaiv cat mai mic posibil. Un cosmetic sau dermatocosmetic destinat tenului sensibil trebuie sa contina factori de hidratare, factori antiiritanti si antiinflamatori, sa aiba actiune antihistaminica, dar si factori indreptati impotriva rosetei cutanate . O asemene gama trebuie sa aiba actiune calmanta, emolienta , catifelanta si energizanta.

Produsele dermatocosmetice pentru ten sensibil au o compozitie foarte complexa. De exemplu Produsele pentru ten sensibil Deuteria Lux ( Emulsia demachianta, Lotiunea –ser si crema ) contin ceramide -3 , lipide din lapte si saruri de acid hialuronic care cresc hidratare cu 58%, ceara de tarate de grau cu shea butter si agan oil care reduc cu 30% simptomele  histaminice de iritatuie si mancarime si cu 60% inflamatia  iar extractul din germeni de grau are un excelent efect antiiritant, calmant si  catifelant

      5. Simptomele tenului sensibil se acutizeaza cu varsta? Dar anotimputirile cum influenteaza?

Varta agraveaza semnele de ten sensibil dat pe de alta parte o pacienta cu ten sensibil pe masura ce inainteaza in varsta achizitioneaza tot mai multe experiente dermatocosmetologice si informatii despre ingrijirea tenului sensibil si isi va gasi o gama cosmetologica si stil de viata care sa ii permita un control mai bun al suferintei.

Anotimpurile extreme , vara si iarna , prin expunerea la factorii fizici specifici  agraveaza suferinta tenului sensibil.

  1. Care sunt principalii factori de risc pentru tenul sensibil?

Predispozitia innascuta reprezinta factorul primordial pe care actioneaza complenmentar declansator si /sau agravant dieta, factorii de mediu si  stilul de viata

  1. Dar aliatii tenului sensibil? Dupa ce ingrediente sa ne uitam pe etichetele produselor de ingrijire?

Produsele dermatocosmetice dedicate tenului sensibil pot contine o gama foarte larga de principii active si fiecare producator incearca sa construiasca o linie dedicata tenului sensibil care sa satisfaca cat mai multe dintre utilizatoare, fara a pute afirma ca pana in acest moment s-a creat produsul ideal. Intr-o linie de  drmatocosmetice dedicata tenului sensibil trebuiesc introduse ingrediente de calitate superioara cu o teleranta excelenta , cu potential iritaiv cat mai mic posibil. Un cosmetic sau dermatocosmetic destinat tenului sensibil trebuie sa contina factori de hidratare, factori antiiritanti si antiinflamatori, sa aiba actiune antihistaminica, dar si factori indreptati mimpotriva rosetei cutanate . O asemene gama trebuie sa aiba actiune calmanta, emolienta , catifelanta si energizanta

 Cateva cuvinte despre conceptul lotiune-serum

Lotiunea –ser este un concept original conform caruia intr-o lotine care contine ingredientii activi specifici lotiunilor tonice am incorporate principii active specifice serurilor, in concentratii active , adecvate, astfel  incat am obtinut un produs nou, original care imbina efectele lotiunilor tonice cu cele ale serurilotr tratante , cu eficienta spectaculoasa cu preturi de cost mai mici si  satisfactie deoswebita pentru utilizatoare .